nederland

OM: Volkert van der Graaf moet terug de cel in

13 december 2016Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, weer een jaar de cel in gaat. Van der Graaf zou een van de voorwaarden voor zijn vrijlating hebben geschonden.

Om welke overtreding het gaat, wil het OM niet kwijt. Die informatie volgt volgens justitie tijdens de zitting, meldt RTL Nieuws. Er is nog geen zittingsdatum vastgesteld.

Voorwaarden voor vrijlating

Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij. Hij had er toen twee derde van zijn totale straf van 18 jaar op zitten.

Een meldplicht en toezicht door reclassering, een mediaverbod, evaluatiegesprekken met het OM en een contactverbod met de nabestaanden zijn de bijzondere voorwaarden die aan zijn vrijlating werden verbonden. Ook mocht hij uiteraard geen nieuwe strafbare feiten plegen.

Rechter moet beslissen

Maandag heeft het OM een herroeping van de voorwaardelijke invrijheidsstelling ingediend bij de rechtbank in Amsterdam en gevraagd om hem weer voor een jaar vast te zetten. De rechter moet dan ook uiteindelijk beslissen of dat ook gaat gebeuren.

Van der Graaf protesteerde zelf meermaals tegen een aantal van die voorwaarden. Hij wilde vooral af van de meldplicht bij reclassering. Het lukte het uiteindelijk niet om daar onderuit te komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.