nederland

Oorlog door klimaatverandering? Waarschuwing van Middendorp

06 december 2016Leestijd: 2 minuten

Klimaatverandering veroorzaakt grote problemen voor de wereldvrede, zegt de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Oorlogen, migratiestromen en versterkt extremisme zouden het gevolg zijn.

Middendorp sprak maandag tijdens een congres in het Vredespaleis over ‘klimaatveiligheid’. Volgens de legerleider kan er geen wereldwijde stabiliteit zijn, als er geen aandacht wordt gegeven aan klimaatverandering.  ‘Miljoenen mensen zijn of zullen er de dupe van worden,’ zei hij volgens de NOS. ‘Directe consequenties zijn dat er nog meer stromen komen en overstromingen. Mensen, economieën en zelfs hele landen kunnen geraakt worden.’

Conflicten en oorlog door klimaatverandering
De topgeneraal trekt het zelfs breder en beweert dat klimaatverandering zorgt voor conflicten en oorlogen. Zo zouden studies erop wijzen dat droogte en armoede in het Midden-Oosten in 2010 een rol speelde bij het uitbreken van de Arabische Lente en de daaropvolgende conflicten.

‘Dat ik hier vandaag in uniform dit vertel, zegt al genoeg,’ aldus Middendorp. Klimaatverandering moet geen ‘hobby voor natuurliefhebbers of boomknuffelaars’ meer zijn, vindt de Commandant der Strijdkrachten.

Ook bij de oorlog in Syrië speelt droogte als gevolg van klimaatverandering een serieuze rol, zei Middendorp. Miljoenen mensen vluchtten eerst naar Syrische steden, en werden door armoede naar Europa geduwd. In andere gevallen sloten ze zich aan bij groeperingen als Islamitische Staat.

Links Nederland blij met Middendorp
Linkse politici omarmen de uitspraken van Middendorp, die eerder ook werden gedaan door officials uit landen als Amerika. ‘Eindelijk hoort u het eens van een ander,’ reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout op Twitter. Allerlei GroenLinks-wethouders, raadsleden en fracties retweetten het bericht.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.