nederland

Nederlanders optimistischer, maar immigratie blijft grootste zorg

30 december 2016

Nederlanders zijn minder pessimistisch over de toekomst, maar maken zich nog steeds veel zorgen over twee thema’s: immigratie en integratie. De Nederlandse cultuur zou in gevaar zijn, als migranten niet integreren.

Uit doorlopend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbreau (SCP) blijkt dat Nederlanders in het laatste kwartaal van het jaar wat positiever gestemd zijn over de staat van het land. Iets meer dan een derde, 37 procent, vindt dat het ‘de goede kant op gaat met Nederland’. Afgelopen kwartaal was dat nog 28 procent. Toch blijft een meerderheid, 53 procent, pessimistisch over de toekomst.

Dat heeft voor velen weinig te maken met de economie – driekwart van de ondervraagden geeft de Nederlandse economie een voldoende. Een kleine meerderheid zegt ook vertrouwen te hebben in de Tweede Kamer, aan het begin van 2016 was dat nog 45 procent.

Immigratie ten koste van ‘gewone Nederlander’
De belangrijkste maatschappelijke kwestie is nog altijd immigratie, vindt iets minder dan de helft van de Nederlanders. De onderzoekers schrijven dat veel ondervraagden die vinden dat Nederland de verkeerde kant op gaat, dit wijten aan te veel vluchtelingen en aan het geld dat naar asielbeleid en immigranten gaat.

Het verwelkomen van immigranten zou ‘ten koste gaan van de gewone Nederlander’. ‘Het gevoel van onrechtvaardigheid lijkt nog steeds sterk aanwezig,’ aldus het rapport. Slechts 13 procent vindt dat Nederland meer vluchtelingen moet opnemen.

Aanval op Nederlandse cultuur
Ook is er gedeelde zorg dat de migratiestroom ertoe kan leiden dat Nederlandse cultuur verdwijnt, als er niet wordt gezorgd dat vluchtelingen integreren in onze samenleving. ‘Als dat niet gebeurt vreest men voor waardevolle zaken als de vrijheid van meningsuiting,’ aldus het SCP-rapport. Afgelopen jaar kwamen bijna 60.000 asielzoekers naar Nederland, die jaar komt dat aantal uit rond de 30.000.

Veel ondervraagden wijzen ook naar ‘specifieke cultuuruitingen zoals Zwarte Piet’. Dat etnische minderheden ‘steeds nadrukkelijker een plek opeisen in de samenleving’ zorgt voor bezorgdheid bij sommige Nederlanders, die aangeven dat ‘Nederland niet langer Nederland is’.

Het onderzoek presenteert meer opvallende uitkomsten. Zo is een minderheid – 39 procent – voorstander van het EU-lidmaatschap en gelooft 41 procent in klimaatverandering door de uitstoot van fossiele brandstoffen. SCP rapporteert ieder kwartaal over de veranderende stemming onder Nederlanders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.