nederland

Het is erop of eronder voor Rutte op EU-top in Brussel

15 december 2016

Een cruciale EU-top voor premier Mark Rutte (VVD) donderdag. Hij wil – ondanks het ‘nee’ in het Oekraïnereferendum in april dit jaar – het associatieverdrag tekenen, maar dan moeten wel alle regeringsleiders in Brussel akkoord gaan met een juridisch bindend besluit.

Daarin wordt op een of andere manier tegemoetgekomen aan de wensen van de Nederlandse kiezer.

Oekraïne glijdt steeds verder af

Het kabinet heeft de laatste tijd flink onderhandeld over de tekst. Daarin staat onder meer dat het verdrag geen recht geeft op het EU-lidmaatschap, op extra veiligheidsgaranties of op extra geld voor Oekraïne.

Het Oost-Europese land glijdt steeds verder af door corruptie, waarover Elsevier eerder deze maand schreef. Hoge diplomaten zagen een akkoord woensdag nog niet als een gelopen race, maar spraken wel vertrouwen uit. Den Haag vindt de Nederlandse eisen redelijk, ook omdat het verdrag anders van de baan is. Dat is natuurlijk iets dat de EU koste wat kost wil voorkomen.

Rutte denkt dat de Europese lidstaten een verklaring kunnen toevoegen aan het associatieverdrag met Oekraïne, zonder dat Oekraïne daarmee in hoeft te stemmen. Met deze verklaring wil Rutte recht doen aan de uitslag van het Oekraïne-referendum >

Rutte’s geitenpaadje

Volgens de Volkskrant is de Oekraïnedeal vrijwel rond. De tekst met een Nederlandse verklaring zou op tafel liggen. Dat betekent dat Rutte zijn ‘geitenpaadje’ toch nog heeft gevonden. Het heeft er alle schijn van dat hij donderdagmiddag de door Nederland gewenste verklaring krijgt dat het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne geen een of andere aanvraag is voor een EU-lidmaatschap.

Daarna rest hem nog toestemming te krijgen van de Tweede en Eerste Kamer. Vooral in de Senaat zit het kabinet moeilijk, omdat het daar bij lange na geen meerderheid heeft. Zeker geen gemakkelijke opdracht op voorhand. Het is nog geen gelopen race voor Rutte, waarschuwt een topdiplomaat in de krant. ‘Het blijft een mijnenveld.’

De EU-top begint met de bespreking van een andere deal, die met Turkije over de migranten. Daarna is het de beurt aan Rutte, die zijn collega’s moet gaan overtuigen over Oekraïne. Tijdens de top zal ook worden gesproken over de oorlogssituatie in Syrië. Na Rutte geven de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een update over Syrië. Ook de Brexit komt aan de orde – zonder de Britse premier Theresa May.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.