nederland

‘Gebaren dat ik niet kan spreken’: houdt Jan Roos zich aan interviewverbod?

12 december 2016Leestijd: 2 minuten

VNL-lijsttrekker Jan Roos is voorwaardelijk geschorst door de Tweede Kamer, sinds hij zich heeft laten interviewen bij de Patatbalie – een plek waar dat normaal gesproken alleen is toegestaan voor de 150 Kamerleden en bewindslieden.

Roos voert weliswaar de VNL-lijst aan, maar is nog niet vertegenwoordigd in het parlement. Hij kreeg al eens een waarschuwing, maar vorige week gebeurde het opnieuw, toen hij zijn oud-collega Tom Staal van GeenStijl te woord stond bij de zogenoemde Patatbalie – de plek waar Kamerleden, ministers en staatssecretarissen vaak voor staan als ze worden geïnterviewd door de media.

Mee als gast

Gaat Roos nog eens over de schreef, dan moet hij zijn toegangspas tijdelijk inleveren en mag hij twee weken niet meer het Kamergebouw in. Roos reageerde dat hij de straf ziet als ‘een poging van de gevestigde partijen om mij het zwijgen op te leggen’.

De ironie wil nu dat hij donderdag in Vak K – dat normaliter alleen gereserveerd is voor leden van het kabinet, maar waar ook initiatiefwetten worden besproken – plaats mag nemen. Kamerlid Joram van Klaveren (Groep Bontes/Van Klaveren) neemt hem donderdag namelijk mee als gast tijdens de verdediging van de initiatiefwet voor het verruimen van de vrijheid van meningsuiting. Roos was naar eigen zeggen medeadviseur van Van Klaveren bij de initiatiefwet.

Naast Roos, mogen ook partijgenoot Johan Driessen (die eerder als PVV-Kamerlid aan de initiatiefwet werkte) en hoogleraar Tom Zwart van de Universiteit Utrecht (die als getuige fungeerde tijdens het proces tegen PVV-leider Geert Wilders) mee naar de verdediging.

Houdt hij zich aan interviewverbod?

Het is nog maar de vraag of Roos zich daar aan het eerder opgelegde interviewverbod zal houden. ‘De kans is groot dat als mij iets wordt gevraagd ik op mijn mond wijs en zal gebaren dat ik niet kan spreken,’ zegt hij tegen de Volkskrant. Hij is vooralsnog wel van plan de regels te respecteren, ‘anders kan ik twee weken mijn werk niet doen’.

In vak K mag Roos niet het woord nemen, dat mag alleen Van Klaveren. Minister Ard van der Steur (VVD) van Justitie zal namens de regering zijn reactie geven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.