nederland

Dit zijn Elseviers tien best gelezen artikelen van 2016

30 december 2016

Nu het einde van het jaar bijna daar is, maakt ook de redactie van Elsevier de jaarbalans op. Op Elsevier.nl was het ene artikel populairder dan het andere. Dit zijn de tien artikelen die het afgelopen jaar door u het beste werden gelezen op onze website.

  1. Bizarre wending Keulen: agenten vertellen ander verhaal

Het duurde een aantal dagen voordat de massa-aanrandingen, die zich voltrokken tijdens Oudejaarsavond in Keulen, het Nederlandse nieuws haalden. Bovendien was het eerste verhaal van de politie niet conform de waarheid, tot grote ergernis van de betrokken agenten die in dit stuk hun verhaal deden. Vooral de afkomst van de daders bleek angstvallig achtergehouden te worden. Lees hier het hele artikel >

  1. Waarom Allahu akbar iets anders is dan klokgelui kerk

Elseviers blogger en hoogleraar Afshin Ellian beargumenteert dat godsdienstvrijheid in de publieke ruimte niet heilig en absoluut is, evenals andere vrijheden. Hij legt uit waarom de gebedsoproep Allahu akbar in Nederland niet op gelijke voet staat met het klokgelui van de kerk. Lees hier waarom >

  1. Djordy Latumahina (31) vermoord voor ogen kind: wie was hij?

In oktober werd de Amsterdamse dj Latumahina in een parkeergarage in Nieuw-West voor de ogen van zijn vrouw en dochtertje doodgeschoten. Onduidelijk was of de schutter de het daadwerkelijk op hem gemunt had of dat het ging om een vergismoord. Dit artikel geeft een portret van Latumahina >

  1. Ongelooflijk dat in Nederland zoveel passie bestaat voor de sharia

Toen wetenschapper Machteld Zee haar boek Heilige identiteiten – naar aanleiding van haar proefschrift over shariaraden in Groot-Brittannië – publiceerde, barstte er een discussie los. Zee en haar alma mater de Universiteit Leiden werden aan alle kanten aangevallen en beschuldigd van islamofobie. In deze blog beschrijft Afshin Ellian waarom dit een aanval op de academische vrijheid als geheel is >

  1. Elsevier-onderzoek: dit zijn de beste studies van 2016

Traditiegetrouw onderzocht Elsevier wat de beste universiteiten, hogescholen en studies van het jaar zijn. Nuttig voor studiekiezers, studenten, ouders en docenten, wekte de 22e editie van het Elsevier-onderzoek over 2.151 opleidingen in het hoger onderwijs ook dit jaar weer volop interesse. Lees hier wat de beste studies van 2016 zijn >

  1. Erdogan-filiaal in de Tweede Kamer bedreigt vrijheid in Nederland

De afgesplitste politieke beweging DENK kan zich blijkbaar niet keren tegen het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, denkt Afshin Ellian. Naar aanleiding van de arrestatie van columnist Ebru Umar in Turkije, legt Ellian uit waarom DENK zich gedraagt als een Erdogan-filiaal in de Tweede Kamer. Lees hier het hele stuk >

  1. Waarom veel islamitische mannen zo vrouwonvriendelijk zijn

Naar aanleiding van de massa-aanrandingen in Keulen, beschrijft Afshin Ellian de fundamentele vrouwonvriendelijkheid van de islamitische cultuur. ‘De seksuele frustraties en de onderdrukking van vrouwen in islamitische landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben barbaarse elementen teweeggebracht,’ aldus Ellian. Lees hier zijn hele blog >

  1. Gij zult het gelijk van Geert Wilders niet erkennen

Het maakt niet uit wat hij zegt, het oneens zijn met Geert Wilders staat gelijk aan politieke correctheid. Associatie met de PVV-leider is de hoofdzonde in deze wereld. Afshin Ellian legt uit waarom >

  1. ‘Keulen had niets te maken met migratie, maar met publieke orde’

De Europese Commissie wilde in de nasleep van de massa-aanrandingen in Keulen niet erkennen dat er een link was met de grote toestroom van migranten. Volgens ingewijden van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, waren de aanrandingen een kwestie van ‘publieke orde’ en moest het volk geïnformeerd worden dat migratie er niets mee te maken had. Lees hier het hele artikel >

  1. Spanning bij Xenos: personeel krijgt morgen ‘mededeling’

Een opmerkelijk onderwerp in de lijst van best gelezen stukken. Aan de vooravond van een aankondiging dat winkelconcern Xenos bannen en winkels zou schrappen, meldden bronnen aan Elsevier.nl dat ze de volgende dag een ‘mededeling’ te horen zouden krijgen. Dit is wat zij uit de doeken deden >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.