nederland

De week van DENK: van serieuze bedreiging tot spelshow-problemen

16 december 2016

De politieke beweging DENK heeft zich de afgelopen week weer flink boos kunnen maken. De drie voormannen hebben allemaal zo hun eigen problemen, de een wat ernstiger dan de ander: Farid Azarkan heeft aangifte gedaan vanwege bedreiging, Selcuk Ozturk heeft het voorzien op NRC Handelsblad, en Tunahan Kuzu is boos vanwege een vraag in het RTL5-programma ‘Lekker Slim’.

Farid Azarkan heeft vrijdagochtend aangifte gedaan van bedreiging, maakte zijn partij vrijdag bekend.

Brief van de ‘Wolven van Odin’

Volgens DENK werd de bedreiging geplaatst op een besloten Facebook-pagina en is daarin de term ‘liquideren’ gebruikt. Daarnaast zou de partij deze week ook een dreigbrief hebben ontvangen van de ‘Wolven van Odin’ (waarschijnlijk een verwijzing naar de Soldaten van Odin) met de aanhef: ‘aan de Honden van Denk’.

‘De tijd voor ons antwoord is nu gekomen. We zijn verenigd, we zijn getraind en we zijn gewapend. Nu is het jullie buurt om je niet meer veilig te voelen en te moeten vrezen voor je gezin, familie en achterban. Jullie zijn begonnen, wij maken het af. Wij maken jullie af!’ zou er onder meer in de brief staan.

In de brief staat verder dat de zorgen om de veiligheid van het bedreigde kandidaat-Kamerlid voor DENK Sylvana Simons terecht zijn en dat het tijd is voor een ‘grote schoonmaak, zoals al eerder is gedaan in Europa’. Simons kreeg eerder beveiliging vanwege het grote aantal bedreigingen dat ze kreeg.

Ozturk overweegt juridische stappen tegen NRC

Tegelijkertijd beraadt Selcuk Ozturk zich over juridische stappen tegen NRC Handelsblad. Het dagblad schreef eerder een verhaal over vermoedens dat Ozturk in 2011 betrokken was bij een schimmige vastgoeddeal. De DENK-leider had in het verleden voor een zeer lage prijs een pand van de Limburgse zorginstelling Daelzicht gekocht. Ozturk sprak naderhand van ‘karaktermoord’.

Vrijdag schrijft NRC – op basis van conclusies van onderzoeksbureau Integis dat door Daelzicht werd ingeschakeld – dat het dossier over de transactie tegen de regels in is vernietigd door de zorginstelling. De onderzoekers concluderen tevens dat er ‘geen verwijten jegens de koper’ vallen te maken.

Ozturk richt zich vrijdag op de krant en op de journalist in kwestie: ‘Het raamwerk van onware, tendentieuze en suggestieve berichtgeving in het NRC van de hand van Joep Dohmen is als een kaartenhuis in elkaar gestort’. Hij heeft inmiddels een klacht bij de Raad voor de Journalistiek ingediend.

De krant blijft naar eigen zeggen achter het verhaal staan: ‘We wachten de stappen af en zien de uitkomst met vertrouwen tegemoet,’ aldus NRC Handelsblad in een reactie.

Kuzu is boos over vraag in Lekker Slim

Tunahan Kuzu, de andere leider van DENK, reageerde donderdag furieus op een vraagstelling in het RTL5-programma Lekker Slim. In het programma werd twee kandidaten woensdagavond gevraagd wie de man op de foto was. Kuzu stond op die foto.

Bij de vraag konden zie kiezen uit de opties: A) De vermeende leider van de 9/11-kapers, B) de oprichter van DENK, en C) de aanstichter van de mislukte coup in Turkije.

De twee gasten, die naar eigen zeggen ‘geen idee’ hebben wat DENK is, kozen uiteindelijk voor antwoord C, terwijl het uiteraard B had moeten zijn.

Kuzu reageert woest over de vraag in het programma, dat bekend staat om zijn ongeïnformeerde gasten en ludieke vragen: ‘Het programma Lekker Slim criminaliseert mijn persoon even voor heel Nederland,’ fulmineerde hij op zijn Facebook-pagina. Hij ziet er de humor duidelijk niet van in: ‘Serieus?? Wat heeft het oprichten van DENK te maken met 9/11 en de mislukte coup, RTL 5? Als we het over beeldvorming hebben,’ schrijft hij met een boze emoticon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.