Cohen wil voor verkiezingen nog akkoord linkse partijen

11 december 2016Leestijd: 2 minuten
Job Cohen was in 2015 lijstduwer voor de PvdA bij de waterschapsverkiezingen Foto: ANP

De Partij van de Arbeid (PvdA) moet een fusie met de Socialistische Partij (SP) serieus overwegen. Volgens oud-leider Job Cohen moeten de linkse partijen voor de verkiezingen nog een akkoord sluiten.

2016-10-04 15:34:57 DEN HAAG - Jesse Klaver (Groenlinks) en Diederik Samsom (Pvda) tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT‘Fusie tussen GroenLinks en PvdA’: zo wil Samsom grootste worden

De fracties moeten beloven dat ‘ze elkaar niet zullen loslaten’, stelt de voormalige burgemeester van Amsterdam. Cohen gaat zelfs een stap verder en geeft aan dat hij het ‘helemaal geen raar idee’ vindt om de krachten echt te bundelen en zo één linkse partij te creëren, zoals de christelijke partijen in 1980 doorgingen als het CDA.

Samenwerking om sociaal tegenwicht te bieden

‘Als je midden in de discussie zit, dan lijken de cultuurverschillen altijd groot. Maar als je van een afstandje kijkt, valt dat allemaal reuze mee,’ zegt de PvdA-coryfee in een interview met het NPO-programma Met het Oog op Morgen. De linkse partijen moeten samen een alternatief bieden voor de VVD en de PVV, die in de peilingen steevast aan kop gaan.

De nieuwe leider van de partij, Lodewijk Asscher, moet zich dan ook vooral richten op het bevechten van ‘polarisatie’, die volgens Cohen wordt veroorzaakt door de PVV. Asscher zelf gaf in een speech na zijn verkiezing aan dat hij zich wil focussen op het bestrijden van de ‘rechtseconomische politiek’ die onder meer door de VVD wordt gedreven.

‘Het is vooral belangrijk dat we weer een regering krijgen met een sociaal gezicht,’ beaamt Cohen. Dat moet worden bewerkstelligd door veel nauwer samen te werken met de SP van Emile Roemer en GroenLinks, onder leiding van Jesse Klaver.

Fusie om ‘rechts beleid te witwassen’?

Diederik Samsom, de voormalige leider van de PvdA die vrijdag de strijd om het lijsttrekkerschap verloor van vicepremier Asscher, stelde eerder een fusie met GroenLinks voor. Ook wilde hij dat de PvdA beter ging samenwerken met D66 en SP. Daar ziet SP-leider Roemer weinig in: ‘Wij gaan de PvdA niet helpen met het witwassen van hun rechtse regeringsbeleid van de afgelopen vier jaar.’

Dat de PvdA de afgelopen vier jaar in de regering meer ‘rechtse en zuinige’ beslissingen heeft moeten nemen, is niet alleen de schuld van de partij, stelde voorzitter Hans Spekman vrijdag tegen elsevier.nl. ‘Alle andere partijen hadden ook moeten bezuinigen’ tijdens het langzame herstel van de crisis, beweert de sociaaldemocraat.