nederland

Atheïstische Syriër verbaasd over macht van moslims in azc’s

06 december 2016Leestijd: 3 minuten

Eerder dit jaar ging de Tweede Kamer akkoord met aparte asielopvang voor homo’s en christenen. Deze ‘kwetsbare groepen’ kregen te vaak te maken met bedreigingen van hun islamitische medebewoners.

De Syrische vluchteling Ayman Ghoujal (39) geeft in een interview met de Volkskrant zijn verbazing weer over de macht die islamitische asielzoekers in de Nederlandse opvangcentra hebben.

Niet te veel opvallen

‘Verwende kinderen’ noemt hij de moslims, die volgens hem altijd hun zin doordrijven en willen dat iedereen rekening met hen houdt. Ghoujal is zelf overtuigd atheïst en zat vanaf september vorig jaar een half jaar lang in het opvangcentrum in Budel en Katwijk. Bij zijn komst kreeg hij te horen dat hij vooral niet ‘te opvallend de atheïst moest uithangen’, omdat dat alleen maar problemen zou geven.

Ghoujal zegt nooit fysiek aangevallen te zijn geweest, maar wel vaak verbaal: ‘Dat ik dood moet, omdat ik een afvallige ben’. Hij vraagt zich af: ‘Wat moet je als je voortdurend wordt gevraagd of je moslim bent? Liegen over wie je bent? En hoe houden afvalligen zich gedeisd? Als ze je tijdens de ramadan zien eten, of als ze je alcohol zien drinken, dan word je bedreigd’.

Ghoujal was naar eigen zeggen niet geschokt door de intolerantie van zijn islamitische medebewoners, dat was hij immers gewend, maar: ‘ik had niet kunnen bevroeden dat ze zelfs in een vrij land als Nederland zoveel macht zouden hebben. Dat homo’s in de opvang in aparte hokjes bij elkaar moeten kruipen en vrijdenkers als ik niet zichzelf kunnen zijn’.

Intimidatie van andersdenkenden in asielopvang

Dinsdag bracht het Humanistisch Verbond het jaarlijkse Freedom of Thought Report uit, waaruit blijkt dat atheïsten en andere ongelovigen het wereldwijd nog altijd moeilijk hebben, vooral in streng islamitische landen. Hoewel Nederland er relatief goed uit de bus komt, maakt de organisatie zich zorgen over de vrijheid van geloof in bepaalde kringen, bijvoorbeeld moslimgemeenschappen.

Afvallige moslims houden volgens de organisatie hun vrije gedachten vaak verborgen voor hun sociale kringen. ‘Het uitspreken van wat je werkelijk gelooft of niet gelooft is gevaarlijk,’ aldus voorzitter Boris van der Ham.

Dit geldt ook voor asielzoekerscentra, waar de meerderheid van de bewoners vaak islamitisch is. Begin dit jaar kwamen verontrustende berichten naar buiten over homoseksuele bewoners van asielzoekerscentra, die te maken kregen met pesterijen en intimidatie en, in sommige gevallen zelfs met mishandeling. Voor het voormalige asielzoekerscentrum Heumensoord, bij Nijmegen, was berucht om dit soort incidenten. Dat kamp is inmiddels gesloten.

Eerder dit jaar nam de Tweede Kamer een motie aan waarin wordt bepaald dat homo’s, christenen en andere kwetsbare individuen apart kunnen worden opgevangen. De regering was niet echt voor aparte opvang, omdat het in strijd is met het principe dat iedereen gelijk is.

Daarbij zouden ook de daders moeten worden aangepakt en zouden slachtoffers niet hoeven te wijken. Echter, de regering vindt het ‘in een acute noodsituatie natuurlijk denkbaar’ dat homo’s, christenen en andere kwetsbare personen apart en veilig worden opgevangen. Atheïsten worden in die motie niet specifiek genoemd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.