50PLUS opent de aanval op ‘bedrieger’ Asscher

10 december 2016Leestijd: 2 minuten
Selectiecommisie 50PLUS voor de Tweede Kamerverkiezingen, Henk Krol (R), Willem Bakx (L) en Jan Nagel (M). Foto: ANP

Op een partijcongres zaterdag hebben 50PLUS-leider Henk Krol en partijvoorzitter Jan Nagel fel uitgehaald naar de kersverse lijsttrekker van de PvdA, Lodewijk Asscher. Vier jaar lang zou hij zijn beloftes niet zijn nagekomen.

De aanval op de nieuwe PvdA-leider is ingezet, zo bleek tijdens het 50PLUS-partijcongres. Krol noemde de campagne van Asscher – om een gelijkwaardiger Nederland te creëren – ‘ongeloofwaardig’. Hij had er al ‘vier jaar lang alle kans voor’, aldus het Kamerlid. ‘Hij bereikte precies het tegendeel.’

Die uitspraak is twijfelachtig. In feite deed het huidige kabinet van alles om de inkomensverschillen tussen rijk en arm te verkleinen: zo verhoogde het kabinet-Rutte eerder dit jaar nog de belasting voor werkenden, om de koopkracht van ouderen en uitkeringsgerechtigden te laten stijgen.

‘Bedriegerij van Asscher’
Toch ging 50PLUS-voorzitter Jan Nagel nog een stap verder op het partijcongres. Hij zette vraagtekens bij de toezegging van Asscher om het eigen risico in de zorg terug te brengen naar 0 euro.

‘Wat een bedriegerij. Wat een onbetrouwbare politiek. De feiten zijn dat het eigen risico in 2011 nog maar 170 euro was en dat door toedoen van PvdA-vicepremier Asscher dit nu meer dan verdubbeld is, namelijk 385 euro.’

Henk Krol haalde ook nog uit naar de vele nieuwe politieke partijen, die volgens hem alleen maar doen alsof ze de belangen van ouderen behartigen. ‘Gelooft u mij, het waren meestal die partijen die uw belangen hebben verkwanseld.’

50PLUS op weg naar veel meer zetels
50PLUS heeft momenteel één zetel in Tweede Kamer, maar rekent op een veel beter resultaat in maart. In de peilingen staat de partij maximaal op 16 zetels. ‘We willen de dubbele cijfers halen,’ zei Nagel, zodat ‘we bij een volgende kabinetsformatie niet gepasseerd worden’.

Hoewel Nagel hamerde op eenheid binnen de partij, verliep het congres niet helemaal gladjes. Een groepje verliet de zaal uit onvrede over de samenstelling van de kieslijst.