nederland

Waarom VVD door wil met toetredingsoverleg Turkije

30 november 2016Leestijd: 2 minuten

Na kritiek op het standpunt van de VVD legt Kamerlid Han ten Broeke in een video op Twitter uit waarom de partij geen einde wil aan de onderhandelingen tussen de EU en Turkije. De VVD stemde tegen een motie van de SP om de toetredingsgesprekken definitief stop te zetten.

2015-10-05 17:05:10 Turkey's President Recep Tayyip Erdogan (L) and European Commission President Jean-Claude Juncker address a brief statement as Erdogan arrive at the European Commission in Brussels, on October 5, 2015. AFP PHOTO / EMMANUEL DUNANDMiljarden euro’s naar Turkije, zolang EU-gesprekken lopen

Volgens Ten Broeke liggen de onderhandelingen in een coma. ‘Dat blijft voorlopig zo,’ zegt de politicus in de video. ‘Nu zijn er een paar partijen in de Tweede Kamer die vinden dat we ook die comateuze toestand moeten beëindigen door de stekker eruit te trekken. Dat kan, maar dan moet je je ook realiseren wat we kunnen verliezen.’

‘Spectaculair succesvolle deal’

Het migratieakkoord dat de Europese Unie in maart met Turkije sloot, staat op het spel volgens Ten Broeke. ‘De vluchtelingendeal die we met Turkije hebben gesloten, die spectaculair succesvol is, dat die wordt verloren, daartoe ben ik niet bereid.’

Ook het statement dat Ten Broeke woensdagavond maakte, schiet bij sommige critici in het verkeerde keelgat. Zo worden Nederland en de EU ‘chantabel’ genoemd, vanwege de omstreden migratiedeal. Ook Angela Merkel heeft al vaker aangegeven dat de EU afhankelijk is geworden van Turkije.

Deuren opengooien

Daarnaast heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gedreigd de ‘grenzen open te gooien’ en zo duizenden migranten naar Europa te sturen. Na de arrestatie van een aantal Koerdische parlementsleden heeft het Europees Parlement aangegeven de gesprekken stop te willen zetten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens Ten Broeke zal Turkije hoogstwaarschijnlijk nooit een EU-lidmaatschap krijgen. Daarom is het ook geen probleem volgens de VVD om de ‘comateuze’ gesprekken te laten lopen: ‘Wat mij betreft is de vluchtelingendeal een goede deal, en die wil ik graag in stand houden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.