VVD wil softdrugsbeleid ‘slimmer’ regelen, maar hoe precies?

19 november 2016Leestijd: 2 minuten
VVD wil een slimmer softdrugsbeleid - Foto: ANP

De regeringspartij VVD wil dat het hele beleid rondom softdrugs ‘slimmer’ wordt geregeld. Hoe precies is onduidelijk, maar het standpunt wordt in ieder geval opgenomen in het VVD-verkiezingsprogramma.

Er moet een nieuwe, landelijke aanpak komen die een einde maakt aan de ‘vreemde situatie’ waarin verkoop van cannabis wordt gedoogd, maar de inkoop ervan illegaal is, besloot de VVD zaterdag op haar najaarscongres in Noordwijkerhout.

Compromis voor verdeelde VVD

Hoe het standpunt precies wordt geformuleerd blijft vooralsnog onduidelijk, maar het komt in ieder geval in het verkiezingsprogramma van de VVD. De partij is zeer verdeeld over de legalisering van softdrugs en het zaterdag genomen besluit geldt daarom als compromis.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het eerdere voorstel van VVD-leden om coffeeshops op gereguleerde wijze te bevoorraden, haalde het niet. De indieners van het plan, een groep VVD-voorzitters uit het zuiden van het land, vinden het onlogisch dat coffeeshops zijn toegestaan, maar de bevoorrading ervan niet.

Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die op het congres aanwezig was om te pleiten voor legalisering, kon de meerderheid niet overtuigen.

Wetsvoorstel voor staatsregulering

D66 diende eerder een wetsvoorstel in om de wietteelt op staatsniveau te reguleren. In 2015 werd de teelt, handel en export van nederwiet officieel toegevoegd aan de nationale statistieken.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voegt de illegale wiet-industrie jaarlijks 1 miljard euro toe aan het nationaal inkomen, maar in realiteit is het waarschijnlijk veel meer: naar schatting is de wietproductie in bijvoorbeeld Tilburg jaarlijks al bijna 800 miljoen euro waard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.