nederland

Boze Ton Elias niet op VVD-lijst: wat valt op?

11 november 2016

VVD-Kamerlid Ton Elias is boos op zijn partij omdat hij niet op de kandidatenlijst staat voor de komende verkiezingen in maart. Elias, die sinds 2008 in de Tweede Kamer zit, zegt ‘verbijsterd’ te zijn dat er een streep is gegaan door zijn naam.

De VVD-leiding zou hem hebben verteld dat ‘hij veel vijanden in de partij’ had, schrijft Elias in een brief aan partijvoorzitter Henry Keizer.

Verbijstering bij Elias is groot

Elias klaagt over een gebrek aan hoor en wederhoor in het selectieproces, en vindt het van neerbuigendheid getuigen ‘over het handwerk van de Tweede Kamer (…) dat bepaald geen promotie is voor het ambt van Kamerlid’. Verbijstering alom dus bij de liberaal.

Het ontbreken van zijn naam op de kandidatenlijst, maakt vanzelfsprekend de weg vrij voor anderen. Eerder deze week kwam al een deel van de lijst, in de openbaarheid via De Telegraaf. Nu is alles bekend. Elsevier zet de meest opvallende kandidaten en zaken op een rij die vrijdag werden gepresenteerd. Het gaat om een advieslijst, die nog wordt voorgelegd aan de partijleden.

Onrust binnen de VVD. Zo werd de huidige fractievoorzitter Halbe Zijlstra (nu plaats 3) volgens betrokkenen een ‘kille saneerder’ genoemd. Lees meer >2016-09-22 19:31:48 DEN HAAG - Halbe Zijlstra (VVD) tijdens de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. ANP REMKO DE WAAL

  • Wat meteen opvalt, is de lijstduwer – personen die onderaan de lijst bungelen, en in principe geen kans maken op het Kamerlidmaatschap (en dat vaak ook helemaal niet willen). Ze dienen – vanwege hun bekendheid – als potentiële electorale aanjagers. Op plek 80 – en nummer laatst – staat Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden (35).
  • Een ander Kamerlid dat is afgevallen, is Joost Taverne (45). Het Kamerlid kreeg in 2015 bekendheid toen hij tegen een nieuw noodpakket voor Griekenland stemde. De oud-diplomaat deed dat als enige van zijn fractie.
  • Dilan Yesilgöz (39), thans raadslid in Amsterdam, staat op nummer 19, en geldt als rijzende ster binnen de VVD. In januari gaf Yesilgöz nog een interview aan Elsevier. Lees ‘Vluchtelingen zijn niet zielig’ hier terug.
  • Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (43) staat op nummer twee, vlak achter premier Mark Rutte.
  • Dennis Wiersma (30) is de hoogste nieuwe binnenkomer op de VVD-kandidatenlijst. Hij staat op plek 11. Wiersma werkt bij pensioenuitvoerder PGGM en was eerder vice-voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond LSVb. Ook was hij actief bij FNV Jong – de jongerenafdeling van de vakbond.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.