nederland

Ondanks kritiek, blijft Timmermans bij beschuldiging Gülen

16 november 2016Leestijd: 3 minuten

Was de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans dinsdag iets te loslippig toen hij zei ‘steeds meer indicaties’ te hebben over de rol van de islamitische prediker Fethullah Gülen bij de mislukte staatsgreep in Turkije in juli? Van alle kanten klinkt kritiek.

Ondanks de kritiek zegt Timmermans woensdagmiddag bij zijn woorden te blijven, al tempert hij ze wel. ‘Ik heb alleen gezegd dat ik in mijn vele, vele contacten de afgelopen maanden heb gehoord dat er indicaties zijn voor de betrokkenheid van sommige personen van de Gulenbeweging bij de coup in Turkije,’ zegt Timmermans in reactie op een vraag over zijn uitspraak. ‘Ik heb alleen gesproken over indicaties, niets meer, niets minder’.

Midden in een heksenjacht

In de Tweede Kamer wordt verbaasd gereageerd. Waarom zou Timmermans zonder bewijs en midden in de heksenjacht van Erdogan het vuur nog wat opstoken, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op Twitter. Ook ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind vindt dat Timmermans, als hij deze beweringen doet, met bewijzen moet komen.

<script>” title=”<script>

CDA'er Raymond Knops speculeert in het AD of het een reactie is op de Verenigde Staten, waar entourage rond de gekozen president Donald Trump openlijk hint op de uitlevering van Gülen aan Turkije - een vurige wens van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij ziet zijn voormalige vriend maar thans aartsvijand als de aanstichter van de putsch deze zomer. Erdogan sloeg dan ook hard terug met allerlei vergeldingsmaatregelen die vermeende Gülen-aanhangers hard troffen.

Timmermans lijkt geschrokken van de kritiek

Ook Zaman-hoofdredacteur Mehmet Cerit reageert verbolgen. Timmermans 'beseft niet hoe schadelijk zijn uitspraken kunnen zijn. Het is net wat rustiger aan het worden en nu gooit hij olie op het vuur'.  Volgens hem kunnen 'idioten' in de uitspraken van de vicevoorzitter van de EU-Commissie de bevestiging zien dat ze anderen kunnen bedreigen, onderdrukken of uitsluiten. 'Dit onderzoek bestaat niet.'

<script>

Zaman Vandaag is een Nederlandstalige nieuws- en opiniewebsite en krant, eind 2012 opgericht door Gülen-aanhangers. In De Telegraaf komt Timmermans een beetje terug op zijn eerdere bewering. 'Ik sprak slechts over indicaties die ik heb gehoord in de vele contacten die ik heb. Niet meer, niet minder,' zegt zijn woordvoerder in de krant. Over het 'Amerikaanse onderzoek' wordt met geen woord meer gerept. Timmermans zei gisteren - 'op basis van een Amerikaans onderzoek' - dat Erdogans bewering over de rol van Gulen 'geen totale onzin is'.

Hij nam het zelfs een beetje op voor de Turkse president, die zich steeds meer van zijn autoritaire kant laat zien.  ‘Ik denk dat de Turken een punt hebben als ze zeggen dat er wel héél weinig empathie was van de buitenwereld bij de verijdelde staatsgreep. We hadden toen wat ruimhartiger kunnen zijn in onze steun. Ook Europa heeft onderschat wat daar heeft plaatsgehad.’

De CDA-Europarlementariërs Esther de Lange en Jeroen Lenaers hebben woensdag in schriftelijke vragen opheldering gevraagd aan de Europese Commissie. Zij vrezen dat de uitspraken voor onrust zorgen in Turkije en de Turkse gemeenschappen in Europa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.