Terugkerende terrorist komt ongemerkt Nederland in

16 november 2016Leestijd: 2 minuten
Militairen en marechaussee bewaken Schiphol Foto: ANP

De Koninklijke Marechaussee verwacht een stijging in het aantal terugkerende jihadisten in Nederland, en een aantal zal waarschijnlijk door de beveiliging glippen. De Marechaussee is behoorlijk onderbezet, en terroristen kunnen dan ook ongemerkt terugkeren naar Nederland.

combustion white packaging board holeJihadisten in Nederland: zijn we wel voorbereid op terugkeerders?

Zeker 500 extra marechaussees zijn nodig om de verhoogde druk aan te kunnen, zegt Ton de Zeeuw, de voorzitter van de Marechausseevereniging in een interview met AD. ‘We vullen gaten met gaten,’ aldus De Zeeuw. Er zou geen budget zijn vrijgemaakt voor de verhoogde dreiging van terugkerende Syriëgangers.

Toename aantal terugkeerders

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, gaf maandag al aan dat hij een flinke toename in het aantal terugkerende jihadisten verwacht. Door de toegenomen instabiliteit van terreurgroep Islamitische Staat (IS) zullen geradicaliseerde moslims waarschijnlijk terug naar Nederland reizen. De FBI heeft zelfs al gewaarschuwd voor een ‘stortvloed aan jihadisten’.

In een interview met Elsevier zegt Schoof dat hij geleerd heeft van de gebeurtenissen in de Belgische terreurcel in Molenbeek, waar de aanslagen op Parijs en Brussel werden voorbereid. Het feit dat daar Syriëgangers zaten die via de vluchtelingenroute terug naar België en Frankrijk reisden heeft de autoriteiten ‘gesterkt in de gedachte dat ze veel moeten investeren in gesprekken met familie en lokale contacten van diegenen die zijn uitgereisd’, aldus Schoof.

‘Voor een deel zullen we moeten leunen op inlichtingen- en opsporingsdiensten,’ geeft de coördinator toe. Maar de Marechaussee blijkt al langere tijd onderbezet. In juli en augustus werden na een melding van een dreiging extra veiligheidscontroles aangekondigd. De Marechaussees bleken toen al ‘op hun tandvlees te lopen’.

2016-10-17 12:32:11 Iraqi forces deploy on October 17, 2016 in the area of al-Shurah, some 45 kms south of Mosul, as they advance towards the city to retake it from the Islamic State (IS) group jihadists. Some 30,000 federal forces are leading the offensive, backed by air and ground support from a 60-nation US-led coalition, in what is expected to be a long and difficult assault on IS's last major Iraqi stronghold.  / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYEAngst voor jihadistenstroom naar Europa na val van Mosul

Pas in 2017 op volle sterkte

De controles werden zelfs verlengd, terwijl de Marechaussees aangaven de druk bijna niet aan te kunnen. De landmacht moest bijspringen: pas in 2017 zal de Koninklijke Marechaussee weer voldoende mensen hebben opgeleid om de beveiliging aan te kunnen.

Vooral het gebrek aan ervaring van nieuwe Marechaussees is een probleem, geeft De Zeeuw aan. Ondertussen worden ook Joodse instellingen en doelwitten als ambassades en het Binnenhof extra bewaakt, uit angst voor een terroristische aanslag.