nederland

Sylvana Simons: ‘Haat aangewakkerd door valse mediaberichten’

23 november 2016Leestijd: 2 minuten

Sylvana Simons vraagt zich af hoe we in Nederland met elkaar verder moeten in een tijd waarin racisme ‘flink toeneemt’. Aan tafel bij de VARA-talkshow Pauw sprak de aspirant-politicus over het racistische filmpje dat over haar werd gemaakt.

‘Hoe het met mij gaat laat zich best moeilijk omschrijven,’ geeft het kandidaat-Kamerlid van DENK toe. Dinsdagavond werd de maker van het filmpje opgepakt, nadat hij zichzelf had aangegeven bij de politie.

Woede aangewakkerd

Volgens Simons wordt het gevoel van woede onder Nederlanders aangewakkerd door ‘valse berichten’ over de politicus. Zij betrekt de nieuwssite de Dagelijkse Standaard, waarop nepberichten over Simons zouden worden verspreid. Ze spreekt over ‘karaktermoord’, en hekelt het feit dat haar vrijheid en veiligheid wordt beperkt.

Naar aanleiding van een inmiddels berucht filmpje, gemaakt bij het carnavalslied ‘Oh Sylvana’ van Rob van Daal, heeft de oud-presentatrice aangifte gedaan en krijgt zij extra beveiliging. Dat kondigde haar partij dinsdag aan. Het debat over racisme is ook weer volledig aangewakkerd: tijdens verschillende talkshows werden de afgelopen dagen discriminatie en racisme volop besproken.

‘Het is voor een moeder wel hartverscheurend om je kind verdrietig te zien vanuit een gevoel van machteloosheid,’ aldus Simons. ‘Mijn dochter doet ook haar telefoon aan, ziet sociale media en krijgt dit plaatje [van het lynchen, red.] over haar heen.’

Wilders ‘hypocriet’

Aan tafel zaten ook oud-GroenLinks-politicus Tofik Dibi en presentatrice Zarayda Groenhart om over hun eigen ervaring te praten. Presentator Jeroen Pauw haalde ook de opmerkingen van Geert Wilders erbij. Op Twitter schreef de politicus: ‘Het allerbeste zou natuurlijk zijn als mevrouw Simons tegen zichzelf in bescherming wordt genomen en DENK wordt opgeheven.’

Hypocriet, vinden de gasten van het VARA-programma. Wilders is zelf een voorvechter van vrijheid van meningsuiting, en zou juist voor Sylvana moeten opkomen. De man achter het filmpje heeft zich dinsdag bij een politiebureau gemeld. DENK-leider Tunahan Kuzu zegt blij te zijn dat de man ‘bij zinnen is gekomen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.