nederland

Staan voor- en tegenstanders van Zwarte Piet straks oog in oog in Maassluis?

07 november 2016

Aanstaande zaterdag zijn er in Maassluis waarschijnlijk zowel demonstraties van tegenstanders van Zwarte Piet als voorstanders van de kindervriend. Pro-Zwarte Piet demonstranten hebben in ieder geval een plek toegewezen gekregen tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in de stad.

Initiatiefnemers voor de pro-Zwarte Piet-demonstratie van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) hebben van de gemeente een plek gekregen om zich te laten horen.

Oproep tot boycot van plaatsen die geen Zwarte Piet hanteren

Het gaat om de kruising van de Fenacoliuslaan met de Zuiddijk, liet een woordvoerder van de gemeente maandagmiddag weten. De partijleider van de NVU, Constant Kusters, wilde maandag niet kwijt met hoeveel mensen hij komt. De NVU roept op alleen naar ‘traditionele intochten te gaan’ waar het hulpje van Sinterklaas nog zwart van kleur is, en plaatsen die pieten aanpassen te boycotten.

Tegenstanders van Zwarte Piet hebben ook een protest aangekondigd, en wel op de plek waar de intocht eindigt. Ze hebben er bij de gemeente alleen nog niet officieel melding van gedaan. Het is dus nog niet bekend of ze ook daadwerkelijk mogen demonstreren.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat hoewel kinderen centraal staan bij het feest, de gemeente Maassluis het recht om te demonstreren respecteert. Maatregelen worden pas genomen op het moment dat de openbare orde in het geding komt, aldus de gemeente.

Roetveegpieten in plaats van Zwarte Pieten

Onlangs kondigde RTL aan om Zwarte Piet in de ban te doen: vanaf nu worden er op de zenders van RTL alleen ‘roetveegpieten’ ingezet. Maar er zijn ook tegenbewegingen: bij veel lokale intochten is juist bewust gekozen om alle Pieten zwart te houden.

Vorige week bleek bovendien uit een aantal onderzoeken dat er onder Nederlanders nog altijd veel steun is voor Zwarte Piet. De resultaten tonen aan dat het overgrote deel van de Nederlanders Piet niet wil aanpassen: 21 procent is voor een ander uiterlijk.

Naar aanleiding van die onderzoeken zei vicepremier Lodewijk Asscher vorige week vrijdag dat, hoewel het om een minderheid gaat die Zwarte Piet weg wil hebben, de meerderheid zich maar moet schikken. ‘Het is een kwestie van inlevingsvermogen,’ aldus Asscher. Hij denkt dat voorstanders van Zwarte Piet vanzelf tot inkeer komen, naarmate ze zich meer in de argumenten van tegenstanders gaan verdiepen. De opmerkingen kwamen hem op sociale media op veel kritiek te staan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.