nederland

Zwangere jihadist uitgeleverd aan Nederland

10 november 2016Leestijd: 1 minuut

Een 26-jarige terreurverdachte die in september in Servië werd opgepakt, is uitgeleverd aan Nederland, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om een vrouw die onderweg zou zijn naar Irak om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS).

De vrouw werd twee keer eerder tegengehouden, maar er waren ‘onvoldoende wettelijke mogelijkheden om haar langer vast te houden of onder toezicht te stellen’, volgens het OM. In opdracht van de officier van justitie is de vrouw nu wel aangehouden, in Belgrado. Ze zou zich hebben willen aansluiten bij IS en wilde meedoen aan de gewapende terroristische strijd.

Ramona S.

ned-opening-2-1200x800-1Waarom worden jihadbruiden niet als strijders gezien?

Servische media meldden dat het gaat om Ramona S., een vrouw uit Maastricht. Ook in Nederland is de vrouw al vaker verhoord. Ze zou zich hebben aangesloten bij een Nederlands-Belgisch terreurnetwerk, en zou organisatorisch betrokken zijn.

Volgens mediaberichten is de vrouw getrouwd met een Turks-Belgische man, met wie zij heeft geprobeerd naar Turkije en Irak te reizen. S. is ondertussen bijna hoogzwanger: ze is al meer dan zeven maanden in verwachting.

Vrijdag wordt de zaak van S. voorgelegd aan de rechter-commissaris van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Ze staat op een groot aantal ‘gezocht’-lijsten in verschillende landen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.