nederland

Zo reageert DENK op opgepakte man dreigfilmpje Sylvana Simons

22 november 2016Leestijd: 2 minuten

Een 37-jarige man uit Kudelstaart (Noord-Holland) is opgepakt voor het bedreigen van Sylvana Simons. De man meldde zich dinsdag zelf bij een politiebureau.

Hij wordt verhoord over het veelbesproken racistische filmpje waarin oud-presentator en kandidaat-Tweede Kamerlid voor DENK Simons werd bedreigd. Haar hoofd was gefotoshopt in beelden van opgehangen zwarte Amerikanen die slachtoffer zijn geworden van lynchpartijen door de Ku Klux Klan.

Zanger van Oh Sylvana wordt ook bedreigd

In de video, die inmiddels van veel platformen weer is verdwenen, waren de gruwelijke beelden gecombineerd met een carnavalsliedje van de Brabantse volkszanger Rob van Daal getiteld ‘Oh Sylvana’.

Zijn echtgenote noemde het eerder ‘te triest voor woorden dat anderen deze beelden onder het nummer hebben gezet;. Volgens de zanger gaat het liedje niet over Simons, maar over een Russisch meisje van wie afscheid wordt genomen. De zanger krijgt inmiddels ook bedreigingen.

Zoektocht naar maker

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam besloot maandag een onderzoek te openen naar de herkomst van het filmpje, nadat vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) schande sprak van de gemonteerde video.

Dinsdag maakte DENK bekend dat Simons beveiliging krijgt ‘naar aanleiding van concrete bedreigingen’. Volgens DENK-leider Tunahan Kuzu, die sprak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en het Openbaar Ministerie, worden er ‘zichtbare en onzichtbare maatregelen’ genomen. Kuzu zegt blij te zijn dat de man die zichzelf heeft aangegeven, ‘bij zinnen is gekomen’. Volgens hem komt dat door de maatschappelijke discussie over het walgelijke filmpje, die de afgelopen dagen werd gevoerd.

Kuzu zegt nu resultaat te verwachten bij de vervolging en veroordeling. Hij hoopt dat de ‘bewustwording’ bij de man de discussie aanzwengelt en een einde maakt aan discriminerende en racistische uitlatingen: ‘Dat moet echt stoppen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.