#TK2017

Onrust binnen de VVD: wie staan op de nieuwe lijst?

09 november 2016Leestijd: 2 minuten

De partijtop van de VVD heeft de kandidatenlijst ontvangen voor de verkiezingen in maart 2017, en die zorgt voor nogal wat onrust. VVD-veteranen zijn van de lijst gehaald en ook ‘stille’ Kamerleden zijn vervangen, in veel gevallen door jonge, actieve Raadsleden.

2016-04-13 13:51:32 DEN HAAG - Halbe Zijlstra (VVD) en premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de uitkomst van de Europese Top 17-18 maart. ANP KOEN VAN WEELDe verkiezingsstrijd: VVD vliegt regelmatig uit de bocht – nog niet zo lekker bezig

Een van de nieuwkomers is het 39-jarige Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgöz. Zij staat hoog op de lijst, meldt De Telegraaf. Kamerlid Ton Elias wordt juist van de lijst geschrapt. Eerder werd het raadslid Daniël van der Ree van Amsterdam naar Den Haag gestuurd: in september verving hij Anne-Wil Lucas.

‘Kille saneerder Zijlstra’

De opschudding binnen de partij ‘zorgt voor een bedompte sfeer’. De VVD staat onder druk met de verkiezingen in het vooruitzicht. Vooral de PVV dreigt zetels weg te stelen van de liberalen.

Partijleider Halbe Zijlstra zou verantwoordelijk zijn voor de reorganisatie. ‘Hij maakt zijn naam als kille saneerder waar,’ zegt een fractielid volgens De Telegraaf. Er zou sprake zijn geweest van een groot aantal ‘slechtnieuwsgesprekken’, maar er heerst zeker onvrede binnen de partij. De politici zouden teleurgesteld zijn in de manier waarop VVD met haar mensen omgaat.

Ook Joost Taverne moet het veld ruimen. Hij lag onder meer dwars tijdens de stemming over een noodlening aan Griekenland in augustus vorig jaar. Taverne stemde tegen het reddingspakket, terwijl de VVD, ondanks de verkiezingsbelofte van Rutte, voor de lening stemde.

‘Onzichtbare Kamerleden’

Ook hoog op de lijst staat Sophie Hermans, die in 2015 de nieuwe assistent werd van premier Mark Rutte, na het vertrek van Annelies Pleyte. Zij wordt gezien als de rechterhand van Rutte en is de dochter van Loek Hermans, de oud-voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD. De familie Hermans blijft prominent binnen de VVD: de zus van Sophie, Caroliene Hermans, werkt als assistent voor staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes.

2016-11-08 22:01:09 DEN HAAG - (VLNR) Diederik Samsom (Pvda), Han ten Broeke (VVD), Martin Bosma (PVV), Sybrand Buma (CDA), Halbe Zijlstra (VVD) en Rik Grashoff (Groenlinks) in gesprek met Emile Roemer (SP) en Jasper van Dijk (SP) tijdens het Tweede Kamerdebat over de uitslag van het Oekraine-referendum. ANP BART MAATLees alles over de Tweede Kamerverkiezingen in Elseviers dossier #TK2017

Hermans is niet de enige assistent die hoog op de lijst werd geplaatst door de partijtop: Bente Becker, de persoonlijke assistent van minister Henk Kamp (Economische Zaken), is ook toegevoegd. Wie moesten wijken voor deze nieuwe namen? De VVD wil vooral af van ‘onzichtbare’ Kamerleden, als Anoushka Schut-Welkzijn, Remco Bosma, Perjan Moors en Ronald Vuijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.