#TK2017

Op welke PvdA’ers kunnen Samsom, Monasch en Asscher rekenen?

03 november 2016

Op 7 november maakt de PvdA officieel bekend wie er allemaal meedoen aan de lijsttrekkersverkiezingen. Vijf namen zijn al bekend, van wie Lodewijk Asscher en Diederik Samsom de bekendste kandidaten zijn.

De anderen zijn Jacques Monasch, en Pelle Oosting en Gerard Bosman – twee volkomen onbekende politici.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb blijft vooralsnog vaag over zijn voorkeuren. Iemand als Jeltje van Nieuwenhoven, oud-Kamervoorzitter, was vorige week een stuk helderder.

Zij staat achter Asscher, naar eigen zeggen vanwege ‘de toegenomen ongelijkheid tussen mannen en vrouwen’. ‘Ik ken Lodewijk Asscher als iemand die niet tegen ongelijkheid kan en optreedt tegen onrecht.’ Wie schaart zich, al dan niet weifelend, in welk kamp? Een overzicht van we tot dusver weten.

Race tussen PvdA-kandidaten: dat betekent nog niet gegarandeerde populariteit, schreef Eric Vrijsen eerder >
asscher

Lodewijk Asscher

De 42-jarige Amsterdammer kwam er in oktober dan eindelijk voor uit. Hij stelde zich verkiesbaar voor het leiderschap van de PvdA. Zijn voornaamste doel: het overbruggen van de verschillende kloven in Nederland.

 • Jeltje van Nieuwenhoven (73), thans voorzitter van de PvdA-raadsfractie in Den Haag, steunt dus de minister van Sociale Zaken.
 • Dat Felix Rottenberg (59) geen fan is van Samsom, liet hij vorig jaar duidelijk weten. Hij noemde de huidige partijvoorman onder meer ‘de bedrijfsleider van het kabinet‘. Rottenberg, die zich na zijn uitlatingen terugtrok als voorzitter van de kandidatenselectiecommissie, vindt Asscher een geschiktere partijleider.
 • Paul Tang (49) overwoog om zich kandidaat te stellen, maar besloot daar toch vanaf te zien. De PvdA-Europarlementariër zei tegen Nu.nl zich te scharen achter Asscher. ‘Hij heeft bewezen dat hij een feilloos gevoel heeft voor rechtvaardigheid.’ Tang prijst onder meer Asschers aanpak van zwakke scholen in Amsterdam.
 • Medio oktober schreven lokale PvdA-politici een open brief, om hem aan te moedigen de strijd om het lijsttrekkerschap aan te gaan. Asscher was op dat moment naar eigen zeggen nog ‘aan het wikken en wegen’ of hij zich verkiesbaar zou stellen.  ‘Geef ons maar Lodewijk Asscher, was de boodschap. ‘Dan brengen we Nederland én de PvdA samen vooruit.’

Diederik Samsom

 • Eurocommissaris Frans Timmermans (55) wil dat zijn partij kiest voor Diederik Samsom (45). ‘Maar dan moet hij het wel tijdens een verkiezing verdienen,’ sprak de oud-minister van Buitenlandse Zaken in juni tijdens een PvdA-Europafestival in Amsterdam.
 • Jet Bussemaker (55) was duidelijk over haar steun, nadat ze aangaf dat ze zelf niet wil opgaan voor het lijsttrekkerschap. Samsom ‘doet het heel goed en hij heeft de ervaring’. Dat liet zij eind september weten op Radio 1.
 • Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (59) blijft Samsom trouw. De partijleider heeft zich volgens hem bewezen, en moet een nieuwe kans krijgen. Er is geen reden om hem in de ruilen voor bijvoorbeeld vicepremier Asscher.
 • Voorzitter Hans Spekman (50) vindt dat Samsom ook bij de volgende verkiezingen lijsttrekker moet worden. Hij kan een ‘goede comeback’ maken, aldus Spekman in februari.
 • Jeroen Dijsselbloem (50), minister van Financiën, is geporteerd van Samsom. ‘Diederik moet blijven.’ zei hij nadat Monasch een frontale aanval had geplaatst op het leiderschap van Samsom.

Samsom/Asscher

 • De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (55) wordt zelf genoemd als partijleider, maar heeft daarover tot dusver niets laten ontvallen. Tegenover Elsevier.nl liet hij vorige weten dat hij Samsom steunt, mocht hij lijsttrekker worden. Maar Aboutaleb zei ook dat hij zich ‘in deze fase (…) zal onthouden van een standpunt’ over de kandidaten. ‘De reden hiervan is het feit dat ik de discussie die gaat komen niet onnodig wil sturen of beïnvloeden.’ Donderdag zei een diplomatieke Aboutaleb over Asscher: hij ‘is sterk op sociaal-cultureel vlak, volgens mij gaan daar de verkiezingen over’. Wordt vervolgd, dus.

Jacques Monasch

 • De 54-jarige outsider staat er tot dusver alleen voor. Niemand van de partijprominenten heeft zich tot op heden voor hem gemeld. Maar dat is vermoedelijk juist zijn kracht: Monasch zet niet zozeer in op het gestaalde partijkader, maar meer op het gewone lid.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.