nederland

Nu wordt ook zanger van carnavalslied Sylvana bedreigd

22 november 2016Leestijd: 2 minuten

Rob van Daal, de zanger van het beruchte Sylvana-lied, heeft dreigmails ontvangen naar aanleiding van zijn carnavalsnummer. Hij is desondanks niet van plan te stoppen met het zingen van het lied.

De echtgenote en tevens de manager van Van Daal, Nikki Jeurninck, zegt tegen BN DeStem dat de zanger online wordt aangevallen, in de vorm van dreigmails. Dat houdt hem voorlopig niet tegen om het lied te blijven zingen.

‘Natuurlijk trekken we het niet terug. Waarom zou hij?,’ aldus Jeurninck. ’98 procent van de mensen vindt het gewoon een leuk carnavalsnummer. Die commotie waait wel weer over.’

Video is ‘intriest’
Het lied, ‘Oh Sylvana’, leidde tot veel consternatie, zeker toen een anonieme internetgebruiker een video online zette waarin het hoofd van Sylvana Simons werd gefotoshopt op Zwarte Pieten en op mensen die werden opgehangen door de Ku Klux Klan.

Jeurninck noemt die video ‘intriest’. ‘We vinden het heel vervelend, hadden niet verwacht dat het zo zou gaan.’

Simons wordt extra beveiligd
De Brabantse zanger zelf houdt vol dat het nummer – geschreven door de Gebroeders Ko – niets met Simons te maken heeft. Het zou gaan over een Russische vrouw met de naam Sylvana. Door het woord ‘zielepiet’ in het nummer, en de melodie van ‘Zie ginds komt de Stoomboot’, zijn die uitspraken twijfelachtig. Simons staat bekend als een fel tegenstander van Zwarte Piet.

De politicus van DENK wil aangifte doen vanwege de video, en het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt de beelden die zijn gemonteerd onder het carnavalsnummer Oh Sylvana ‘weerzinwekkend’ en ‘volkomen onacceptabel’. Asscher, tevens minister van Sociale Zaken, zegt dat het voorstelbaar is dat Simons de clip als bedreigend ervaart.

Dinsdag werd bekend dat Simons voorlopig zal worden beveiligd. Volgens Tunahan Kuzu, die sprak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en het Openbaar Ministerie, worden er ‘zichtbare en onzichtbare maatregelen’ genomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.