NPO niet gediend van kritiek op livestream Wilders-proces

03 november 2016Leestijd: 2 minuten
Wilders was alleen aanwezig bij de pro-forma zittingen Foto: ANP

De publieke omroep werd woensdagochtend  het onderwerp van kritiek. Het was een ‘journalistieke keuze’ om de verdediging van hoogleraar Paul Cliteur tijdens het proces tegen Geert Wilders niet te livestreamen. In eerste instantie was ook geen livestream van RTL Nieuws online, terwijl andere zittingsdagen wel werden gestreamd.

‘Oké, dus het live uitzenden van een getuige ter mijn verdediging mag Nederland niet zien volgens de NOS en RTL,’ klaagde Wilders op Twitter. Journalisten die bij de zitting aanwezig waren, zeiden dat er in eerste instantie werd gezegd dat ‘de sleutel van het mediakastje kwijt was’. Later bleek dat het zou gaan om een ‘journalistieke overweging’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geen serviceorganisatie

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff is het niet eens met de kritiek. ‘We zijn geen serviceorganisatie van een politieke partij,’ zegt hij tegen persbureau ANP. RTL Nieuws en de NOS kregen kritiek op de keuze om de zitting, in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol, niet uit te zenden. De eerste officiële zitting op maandag kon bijvoorbeeld wel worden bekeken op NPO Politiek. Een livestream van RTL werd donderdag uiteindelijk wel online gezet.

Volgens Pieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, was er een fout gemaakt. ‘Ergens was een knop niet omgezet, waardoor de stream niet op onze site te zien was,’ aldus Klein. Onzin dus dat RTL de verdediging van Cliteur naar eigen zeggen niet wilde uitzenden. ‘Iedereen kent het verhaal van Cliteur al uit de krant,’ zegt Klein: een interview met Cliteur stond op donderdagochtend in het AD. ‘We doen ook gewoon verslag van de zitting.’

Vrijheid van meningsuiting

Wilders wordt vervolgd voor zijn inmiddels beruchte ‘minder, minder’ uitspraken uit 2014. De uitlatingen van Wilders zijn simpelweg een ‘voorstel tot immigratiebeperking, gekoppeld aan nationaliteit,’ vindt Cliteur. Het waren de ‘wilde interpretaties’ die de uitspraken controversieel maakten.

Het moet in een vrij land als Nederland juist mogelijk zijn uitspraken te doen die schokken en verontrusten, betoogt de jurist. ‘Het kan niet zo zijn dat burgers van de rechter verwachten dat hij uitspraken bestraft waar ze het niet mee eens zijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.