nederland

Rovende ‘asielzoekers’ mogelijk onderdeel van criminele bendes

30 november 2016

De Noord-Afrikaanse asielzoekers die voor onrust zorgen in Groningen en Ter Apel, maken mogelijk deel uit van een grotere criminele organisatie. Ter Apel neemt extra maatregelen om de eigen bewoners te beschermen.

Het gaat om honderden mensen uit veilige landen als Marokko en Algerije die asiel hebben aangevraagd in Noord-Nederland. Ze maken geen kans op een verblijfsvergunning, maar een deel van hen begaat wel misdaden terwijl ze wachten op hun asielprocedure.

In Groningen en Delfzijl veroorzaken de migranten onrust door op grote schaal mensen te intimideren en beroven. In en rond Ter Apel, waar veel van hen in een asielzoekerscentrum verblijven, zouden ze zich ook schuldig maken aan agressief gedrag.

Inwoners Ter Apel voelen zich niet meer veilig
Burgemeester van Vlagtwedde Leontien Kompier noemt de groep ‘heel brutaal’ en kondigde dinsdag extra maatregelen aan. ‘Mensen voelen zich onveilig in hun eigen huis’, zegt Kompier, die onder meer gebiedsverboden wil opleggen aan asielzoekers die voor problemen zorgen.

Volgens Kompier is het mogelijk dat de groep asielzoekers niet op eigen houtje misdaden begaan, maar dat ze worden aangestuurd door een criminele organisatie. Kompier zegt tegen RTV Noord dat de politie onderzoek doet naar de banden van overlastplegers en benadrukt dat ‘een criminele organisatie hard dient te worden aangepakt’.

Asielzoekers zijn lastig uit te zetten
Van de zes asielzoekers die in een snelrechtzitting werden aangeklaagd voor diefstal in Groningen, werden er onlangs drie vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Voor lidmaatschap van een criminele organisatie was eveneens onvoldoende bewijs. Het Openbaar Ministerie waarschuwt dat het vluchtgevaar van de migranten erg groot is.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Maar zelf van de asielzoekers afkomen, blijkt lastig. Als Nederland migranten wil uitzetten, heeft het de hulp nodig van een veilig derde land of het land van herkomst, in dit geval vaak Marokko. Omdat veel asielzoekers hun paspoorten ‘kwijt’ zijn, wil Marokko de asielzoekers in veel gevallen niet terugnemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.