nederland

Jihadistische loverboy spil in extremistennetwerk Amsterdam

25 november 2016Leestijd: 1 minuut

Een loverboy en jihadistenverwerver die is betrokken bij de vermissing van een Nederlands meisje, blijkt een spil in een groot Nederlands terroristennetwerk. Hij blijkt ook banden te hebben met de controversiële bestuursleden van de Arrayan-moskee in Amsterdam-Noord.

In april werd de loverboy aangehouden in Nederland met een meisje dat toen nog maar 16 jaar was. De vrouw verdween uit een jeugdinrichting in april en werd door de politie gevonden op de achterbank van de terreurverdachte, gehuld in een boerka, meldt de Telegraaf.

Loverboy en ronselaar

maps-ijdoornlaanMoskeebazen in Nederland in vizier autoriteiten om radicalisering

Het gaat volgens de krant om Estrella, een meisje uit Oss dat vaker vermist is geraakt en weggelopen uit jeugdinrichtingen. Ze zou zijn geronseld door de jihadistische loverboy, en zijn bekeerd tot de islam.

Veel vrouwen die radicaliseren en betrokken raken bij terroristische groeperingen, worden verworven door extremistische loverboys. Volgens het Openbaar Ministerie is het echter een misvatting dat vrouwen alleen worden geradicaliseerd en een ondergeschikte rol spelen.

Arrayan-moskee

De loverboy die Estrella zou hebben geradicaliseerd of hebben betrokken bij de jihadistennetwerken, blijkt een van de vertrouwelingen van een moskeebaas die door de veiligheidsdiensten in de gaten wordt gehouden. Hij zou contact hebben gehad met een aantal prominente buitenlandse jihadisten.

Het gaat om de Arrayan-moskee in Amsterdam, die recentelijk toestemming kreeg voor een enorm bouwproject in Amsterdam-Noord. De voorzitter van het moskeebestuur, Aziz Oilkadi, wordt gevolgd, en de veiligheidsdiensten luisteren veel van zijn telefoongesprekken af, bleek donderdag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.