nederland

DENK: kabinet moet afstand doen van ‘walgelijk’ Sylvana-filmpje

21 november 2016

De politieke beweging DENK maakt zich zorgen over de veiligheid van Sylvana Simons. DENK gaat daar dinsdag over praten met overheidsdiensten.

‘Er is een onveiligheidsgevoel ontstaan,’ aldus Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu.

Signaal afgeven

DENK doet dat naar aanleiding van de video van het liedje Oh Sylvana van carnavalszanger Rob van Daal, dat eerder op maandag verscheen. In het filmpje is het hoofd van Simons gemonteerd op verschillende beelden, waaronder foto’s van Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouwen. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan, de Amerikaanse organisatie die met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechten van Afro-Amerikanen.

Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd kondigde eerder op de dag al aan naar het plaatselijke Bureau Discriminatiezaken te stappen, omdat ze de ‘walgelijke’ beelden racistisch en beledigend vindt.

Ook Kuzu noemt het filmpje ‘walgelijk’, en ‘vreselijk en absurd’ bovendien: ‘Er zijn geen woorden voor’. Een voorbeeld van ‘vijandsdenken’, aldus Kuzu. Hij roept premier Mark Rutte en Lodewijk Asscher op afstand te doen van de video’s. Volgens hem moeten ze een signaal afgeven dat dit ‘niet acceptabel’ is. ‘Het gaat hier niet om een paar tokkies, het is structureel,’ aldus Kuzu.

Aangifte heeft nog niks opgeleverd

Eenzelfde soort oproep deed DENK eerder aan minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken, na een opmerking van radio-dj Giel Beelen. Na de ophef rondom de ‘aapje’-opmerking van TV-presentator Johan Derksen, maakte Beelen zelf een pijnlijke opmerking. ‘Rustig Sylvana,’ zei de radiohost nadat hij een bandje had afgespeeld van een hysterische aap. De opmerking viel niet in de smaak bij DENK. Beelen zei later dat hij het niet zo bedoeld had, en noemde zijn eigen grap ‘smakeloos’.

Volgens Kuzu is er bovendien nog steeds niets gebeurd met de aangiften die Simons in mei deed wegens discriminerende en racistische opmerkingen, onder meer via Twitter. Sinds Simons zich aansloot bij DENK, krijgt de voormalige presentatrice een hoop vervelende opmerkingen over zich heen. Ze deed aangifte van ‘columns, tweets en berichten’ die zij als discriminerend beschouwt.

‘We hebben nog steeds niet gehoord dat er iemand is opgespoord of bestraft,’ aldus Kuzu. Volgens hem kan het een afschrikwekkend effect hebben wanneer er iemand aan de schandpaal wordt genageld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.