nederland

Minister Kamp ontving geheime informatie op Gmail-account

17 november 2016Leestijd: 2 minuten

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) ontving twintig vertrouwelijke e-mails op zijn privé-account, waarvan zelfs één staatsgeheim. De minister zegt zijn onzorgvuldigheid te betreuren.

Kamp had de Auditdienst Rijk opdracht gegeven om onderzoek te doen naar zijn Gmail-account, dat hij jarenlang ook gebruikte voor het ontvangen van werkgerelateerde e-mails. Tussen 2009 en 2016 ontving hij ruim 11.000 werkmails, waarvan twintig vertrouwelijke documenten en één staatsgeheim, zo blijkt donderdag uit een brief van Kamp aan de Tweede Kamer.

De AIVD voegde toe dat ‘de documenten informatie bevatte die […] de interesse van buitenlandse inlichtingendiensten (hadden) kunnen hebben’.

Kamp deed eerder aangifte van hack
In mei dit jaar bleek al dat Kamps Gmail-account ook nog eens gehackt was. In de zomer van 2014 deed het ministerie namens Kamp aangifte. De minister zou slachtoffer zijn geweest van phishing, waarbij cybercriminelen toegang verkregen tot zijn account.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging het niet om een gerichte aanval, maar om een actie waarbij duizenden e-mailadressen besmet raakten. Het is onduidelijk of criminelen de geheime informatie daadwerkelijk in handen hebben gekregen.

Minister gaat door het stof
Kamp schrijft in de brief dat hij zich realiseert dat ‘het frequent voeren van werkgerelateerde communicatie via mijn privé e-mailaccount – hetgeen op mijn initiatief geschiedde – niet de aangewezen werkwijze was’. De minister overschreed de overheidsregels voor ‘veilig communiceren’.

Andere kabinetsleden gebruiken ook privé-mailIn een eerdere brief schreef Kamp al dat zijn collega’s ook hun privé-accounts gebruiken, maar daarbij rekening proberen te houden met de aard van de informatie. ‘Alle bewindspersonen hebben dat aan de minister-president laten weten’

Terwijl Kamp zijn Gmail-account gebruikte, omdat het makkelijker was in het weekend en tijdens de avonden, werd juist bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA vele duizenden mails van Gmail verzamelde. Kamp zegt zijn privé-account ondertussen niet meer te gebruiken.

Er komt geen strafrechtelijk onderzoek naar de acties van Kamp, maar Kamerlid Kees Verhoeven (D66) noemt de gang van zaken ‘zorgelijk naïef’ en wil een onderzoek naar de werkwijze van andere kabinetsleden (zie kader). De kwestie heeft wat weg van de controverse rond de privéserver van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Zij verstuurde als minister van Buitenlandse Zaken duizenden e-mails met haar privé-account en kreeg te maken met een FBI-onderzoek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.