nederland

Dijkhoff houdt ‘deur op kiertje’ over illegalenopvang

22 november 2016Leestijd: 2 minuten

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) is bereid tot nieuw overleg met de gemeenten om tot een oplossing te komen voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Eerder op maandag mislukten de onderhandelingen over de zogenoemde ‘bed, bad en brood’-voorziening.

Dijkhoff zei in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur dat hij bereid is tot nieuw overleg op het moment dat gemeenten zouden zeggen ‘over een tijdje of wanneer dan ook’ dat ze wel de deur naar die nieuwe gemeenschappelijke voorzieningen willen openzetten als die alternatieve deur dichtgaat.

Acht sobere opvangcentra

‘De wonderen zijn de wereld nog niet uit,’ aldus de VVD-staatssecretaris. Hij verwacht wel dat de gemeenten akkoord gaan met het plan van de regering om op acht plekken sobere opvangcentra op te zetten die specifiek gericht zijn op terugkeer van de asielzoekers. Zij houden nu nog vast aan hun eigen opvang. Dat alternatieve systeem ‘ondermijnt de effectiviteit van de nieuwe voorzieningen die we op wilden richten’ aldus Dijkhoff.

De ‘bed, bad, brood’-regeling is bedoeld voor asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, maar die moeilijk uit te zetten zijn. Sommige gemeenten organiseren op eigen initiatief opvangmogelijkheden voor uitgeprocedeerden, iets dat de VVD tegen de borst stuit. De partij is bang dat uitgeprocedeerde asielzoekers door de opvangcentra niet meer de noodzaak zien om terug te keren naar hun vaderland.

Voor de VVD is het klip en klaar

Voor de grootste regeringspartij is het zogezegd klip en klaar: illegale uitgeprocedeerde asielzoekers moeten het land uit. ‘Zij hebben de procedure doorlopen en die heeft niet geleid tot een verblijfsvergunning. Alsnog opvang bieden geeft dan valse hoop en is niet in het belang van onze samenleving,’ vindt Kamerlid Malik Azmani. Coalitiegenoot PvdA staat er heel anders in. De sociaaldemocraten vinden het onwenselijk dat illegalen op straat rondzwerven.

‘Ik stop met betalen,’ zei Dijkhoff nadat het overleg klapte. ‘Dus als gemeenten zo’n voorziening hebben dan hoop ik dat ze daarmee stoppen en weer aan tafel komen om die betere voorzieningen die we gezamenlijk kunnen doen te bereiken.’ Juridisch gezien kan het kabinet de gemeenten niet dwingen de opvangcentra te sluiten. Dijkhoff vindt dat die mogelijkheid er wel moet zijn, vooral als het ‘ondermijnend werkt op wat je bedoelt.’ Hij zei daarom een wetsvoorstel in te gaan dienen waarmee dat wel mogelijk wordt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.