nederland

‘DENK doet aan etnisch profileren’ na motie over ‘Palestina’

30 november 2016

Het CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch vindt de politieke partij DENK maar laf vanwege het bericht over een ‘gemiste kans’. DENK-leider Tunahan Kuzu verwijt Amhaouch dat ‘mede door hem Palestina niet wordt erkend door Nederland’.

Daarmee maakt de partij zich schuldig aan etnisch profileren, geeft Amhaouch aan. Op Twitter zegt DENK dat de politicus een kans miste door tegen de erkenning van de ‘Palestijnse staat’ te stemmen, terwijl de gehele fractie van het CDA tegen de motie stemde.

Het ging om de laatste motie van het Kamerlid Harry van Bommel (SP). Hij riep de Kamer op de ‘Palestijnse staat’ te erkennen. Met vijf stemmen verschil stemde de meerderheid tegen de motie. Volgens de SP zullen de vredesonderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël beter verlopen als de Palestijnse staat wordt erkend. DENK richtte zich alleen op Amhaouch na de stemming in de Tweede Kamer.

‘Laf en halve waarheden’

Arendo JoustraErkenning van ‘Palestina’ zou vrede geen stap dichterbij brengen, schrijft Arendo Joustra

‘Dit is een laffe manier van politiek bedrijven,’ zegt Amhaouch in een reactie. DENK wordt vaak verweten zich meer bezig te houden met sociale media en persoonlijke aanvallen op individuele prominenten en politici. Onder meer Kamervoorzitter Khadija Arib haalde al eens uit naar de strategie van DENK.

De partij vlogt bijna dagelijks en zet vaak na Kamerdebatten korte video’s, veelal bestaande uit geknipte soundbites en clips, op YouTube en Facebook. Regelmatig worden politici persoonlijk besproken, of de aanval wordt ingezet op specifieke partijen.

‘Denk vertelt halve waarheden. Dat doen ze over onderwerpen als de beveiliging van moskeeën en dat doen ze nu weer met de motie over Palestina,’ zegt Amhaouch over het Twitter-bericht. DENK selecteert politici regelmatig op afkomst of achtergrond. Toen een stemming werd gehouden in de Kamer over de extra beveiliging voor moskeeën, noemden Kuzu en partijgenoot Selçuk Öztürk de namen op van de Turkse en Marokkaanse CDA- en PvdA-politici die tegen stemden.

Etnisch selecteren van DENK

2016-05-30 13:59:45 ROTTERDAM - Groepsfoto van (VLNR) Tunahan Kuzu, Sylvana Simons, Farid Azarkan en Selcuk Ozturk, onderdeel van de politieke beweging DENK. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSENEen racismepolitie en loksollicitaties: dit is het antidiscriminatieplan van DENK

Ook na een stemming over de erkenning van de Armeense genocide werden SP-, en PvdA-Kamerleden van Turkse afkomst met naam en toenaam genoemd. De twee Kamerleden werden uit de PvdA-fractie gezet nadat ruzie uitbrak tussen vicepremier Lodewijk Asscher en de politici over de aanpak van Turkse organisaties. Die zou veel te streng zijn geweest.

De partij richt zich vooral op het bestrijden van racisme en discriminatie in Nederland.  De Marokkaanse belangenbehartiger Farid Azarkan heeft zich in april dit jaar aangesloten bij DENK en ook de voormalige presentatrice Sylvana Simons heeft zich kandidaat gesteld voor de lijst van de partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.