nederland

Cold case herleeft: politie verricht aanhoudingen voor Posbankmoord uit 2003

02 november 2016Leestijd: 2 minuten

De politie heeft in de zaak van de Posbankmoord twee verdachten opgepakt. Een verdachte meldde zich zelf op het bureau. Een tweede aanhouding volgde later op woensdag.

De zaak is meer dan tien jaar oud: hij stamt uit 2003.

Beide verdachten zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Alex Wiegmink in 2003, maakte de politie woensdagavond tijdens een persconferentie bekend.

Uitgebrande auto

De 44-jarige huisschilder Alex Wiegmink uit Drempt kwam in januari 2003 niet meer thuis van een rondje hardlopen op de Posbank in het Gelderse Rheden. ’s avonds vond de politie zijn verschroeide lichaam in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp.

Een 55-jarige verdachte uit Boekel meldde zich woensdag op het politiebureau in Uden en bekende zijn betrokkenheid. Hierna kwam het onderzoek ‘in een stroomversnelling’, zei onderzoeksleider van de politie Aart Garssen woensdagavond. Vervolgens werd nog een 43-jarige man aangehouden in zijn woonplaats Veghel.

Volgens Garssen heeft de vondst van DNA-materiaal op een muts die is gevonden op de plek van de uitgebrande auto van het slachtoffer mede te maken met een van de verdachten. De familie van Wiegmink, die over de aanhoudingen is ingelicht, reageerde opgelucht. Het verdachte duo wordt vermoedelijk vrijdag voorgeleid.

Tips na Opsporing Verzocht

Meer dan de verdenking van ‘betrokkenheid bij het delict’ wilde de politie woensdagavond nog niet kwijt. Het onderzoeksteam was de mannen al wel op het spoor. ‘Had hij zich niet gemeld, dan was hij de komende dagen door ons opgehaald’, zegt Garssen over de 55-jarige verdachte.

Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan deze cold case. Er kwamen woensdag 25 tips binnen. Justitie loofde een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip. Of dat tipgeld in deze zaak uitgeloofd gaat worden, wil het Openbaar Ministerie nog niet bevestigen.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries werkte samen met de politie aan deze zaak. Hij spreekt van een doorbraak.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.