nederland

Cliteur verdedigt Wilders: ‘Rechter kan afwijkende mening niet bestraffen’

03 november 2016Leestijd: 3 minuten

Tijdens de tweede zitting van het proces tegen Geert Wilders, verdedigt hoogleraar en jurist Paul Cliteur de ‘minder, minder’-uitspraken van de politicus. Wilders is zelf niet aanwezig, omdat hij het ‘politieke proces tegen de vrijheid van meningsuiting’ onterecht vindt.

‘Ik verdedig Wilders niet zozeer als persoon, ik verdedig de basisbeginselen van onze democratische rechtsstaat,’ zei Cliteur in een interview met het AD, voorafgaand aan het proces. Die lijn zet hij voort in zijn verdediging: de jurist vindt dat Wilders in het rijtje thuis van de Deense cartoonist Kurt Westergaard en schrijver Salman Rushdie, als voorvechter van vrijheid van meningsuiting.

‘Minder, minder’

Het gaat om de inmiddels beruchte uitspraken van Wilders in 2014, toen hij zei dat Den Haag een stad moet worden met ‘minder lasten en als het even kan minder Marokkanen’. Kort daarop kwam de politicus weer in opspraak, tijdens een evenement voor de gemeenteraadsverkiezingen: hij vroeg een zaal vol PVV’ers: ‘Willen jullie in deze stad, en in Nederland, meer of minder Marokkanen?’ Toen het publiek ‘minder, minder’ scandeerde, zei hij: ‘Dan gaan we dat regelen.’

De uitlatingen van Wilders zijn simpelweg een ‘voorstel tot immigratiebeperking, gekoppeld aan nationaliteit,’ aldus Cliteur. Het waren de ‘wilde interpretaties’ die de uitspraken controversieel maakten. Het moet in een vrij land als Nederland juist mogelijk zijn uitspraken te doen die schokken en verontrusten, betoogt de jurist. ‘Het kan niet zo zijn dat burgers van de rechter verwachten dat hij uitspraken bestraft waar ze het niet mee eens zijn.’

Ruime vrijheid van meningsuiting

‘Politici zijn er om misstanden aan de kaak te stellen, ook misstanden waar anderen een blinde vlek voor hebben.’ Hij pleit voor een extra ruime vrijheid van meningsuiting voor politici. Daarnaast onderstreept Cliteur het belang van een wetgevende en rechtsprekende macht die ‘uit elkaars vaarwater’ blijven. ‘Dat is het ideaal.’

Cliteur is zelf een activist voor het beschermen van de vrijheid van meningsuiting. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Leiden, die vaak in opspraak is gekomen door de kritische toon van bepaalde hoogleraren over bijvoorbeeld de politieke islam. Hij ziet het verdedigen van Wilders dan ook als burger- en beroepsplicht: ‘Ik ben mijn hele leven betaald door de Nederlandse staat en samenleving om over de principes van het recht les te geven,’ aldus de jurist en filosoof. ‘Als ik nu geen gehoor zou geven om te getuigen in een zaak van groot publiek belang, zou dat wel een beetje zwak zijn.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Livestream

Veel volgers van het proces reageerden verontwaardigd toen bleek dat de verdediging van Cliteur niet wordt uitgezonden door de omroepen. RTL Nieuws en staatsomroep NPO livestreamden de eerste (pro forma) zittingen wel, maar vandaag niet. Eerst zou ‘de sleutel van het mediakastje’ kwijt zijn, zei de rechter.

Uiteindelijk bleek het toch een ‘journalistieke overweging’ van zowel RTL Nieuws en de NPO om de livestream niet online te zetten. De eerste officiële zitting op maandag kon bijvoorbeeld worden bekeken op NPO Politiek. Een livestream van RTL werd uiteindelijk wel online gezet. Het proces wordt overigens gehouden in een extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.