nederland

Belg op staande voet ontslagen na beledigen Sylvana Simons

17 november 2016Leestijd: 1 minuut

Een kraanmachinist van staalproducent Arcelor Mittal in het Belgische Gent is op staande voet ontslagen, nadat hij racistische en seksistische leuzen over DENK-politicus Sylvana Simons schreef op Facebook.

In een ‘gedichtje voor die bruine griet’ schreef hij – een duidelijke verwijzing naar het Zwarte Piet-debat – dat hij ‘dat wijf in de zak zou steken’ en haar zal ‘uitleveren aan de rosse buurt’, meldt Het Laatste Nieuws.

Man dreigde met verkrachting

Hij dreigde er zelfs mee Simons te verkrachten ‘samen met zijn pieten­maatjes’ zodat het ‘gedaan is met al haar praatjes’. Simons, tv-presentatrice en actief voor de politieke beweging DENK, is uitgesproken tegenstander van Zwarte Piet, en mengt zich met regelmaat in het debat over racisme. Onlangs reageerde ze fel op uitspraken van voetbalcommentator Johan Derksen, die ‘het hysterisch vrouwtje Simons’ zo ‘trots als een aapje‘ noemde. Volgens Derksen was het zo allemaal niet bedoeld, en wilde hij ‘zo trots als een pauw’ zeggen, maar Simons nam daar geen genoegen mee.

Ze stelde een open brief op, waarin ze schreef dat Derksen wel een antidiscriminatiecursus kan gebruiken. Na de ophef rondom de ‘aapje’-opmerking van Derksen, ging radio-dj Giel Beelen in de fout. ‘Rustig Sylvana,’ zei Beelen nadat hij een bandje had afgespeeld van een hysterische aap. De opmerking viel niet in de smaak bij DENK, die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk opriep in te grijpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.