nederland

Australiërs lopen uit voor Willem-Alexander, maar vooral voor Máxima

03 november 2016Leestijd: 2 minuten

Wereldwijd is er aandacht voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Australië. Vijf dagen lang toert het koninklijk paar down under, waar ze veel bekijks trekken.

De reden voor het bezoek van de koning en koningin is dat West-Australië 400 jaar geleden werd ontdekt door de Nederlander Dirk Hartog. Hij was in opdracht van de VOC op pad en ‘ontdekte’ de plek waar nu Perth ligt. Daar zijn Willem-Alexander en Máxima dan ook hun vijfdaagse reis begonnen, om daarna ook Canberra, Sydney en Brisbane te bezoeken.

Op bezoek bij Australische Nederlanders
Ze hebben een vol programma: zo bezochten ze al een bekende paardenrace in Perth en organiseerde Nederland woensdagavond als tegenprestatie voor de gastvrijheid een pianoconcert van de Nederlandse broers Lucas en Arthur Jussen in het Opera House in Sydney.

Het woord ‘Australië’ brengt een glimlach op de Nederlandse lippen!
– Koning Willem-Alexander

Het koninklijk paar bezoekt bovendien drie Nederlands-Australische gemeenschappen tijdens hun reis. Er wonen zo’n 160.000 mensen met Nederlandse roots in Australië. Ook gaat de delegatie, met onder anderen minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA), in Brisbane praten over problemen met overstromingen die het gebied kent.

Uit de Elsevier-winkel: Speciale Editie 200 jaar MonarchieSpeciale Editie 200 jaar Monarchie

Vooral veel aandacht voor jurken van Máxima
Er is internationaal veel aandacht voor het bezoek: vooral de verschillende outfits van koningin Máxima trekken veel bekijks. The Canberra Times schrijft over de ‘uiterst koninklijke’ oranje jurk die Máxima droeg op woensdag, terwijl The International Business Times vindt dat Máxima ‘grote indruk’ maakte met een satijnen groenblauwe jurk die ze droeg bij het concert in Sydney. ‘Ze zag er sensationeel goed uit,’ kopt de website.

Op 7 november gaan de Koning en Koningin door naar hun volgende bestemming: Nieuw-Zeeland. Daar zal onder meer de haka powhiri – een traditionele ontvangstceremonie – worden gehouden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.