nederland

Wilders-proces van start: PVV-leider eist geld van Marokkanen

31 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Geert Wilders wil dat de kosten van het strafproces tegen hem worden betaald door de partijen die hem voor de rechter hebben gedaagd. De kans dat de Marokkaans-Nederlandse personen en instanties daadwerkelijk moeten betalen, wordt klein geacht.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen Wilders begint maandag rond 9.30 uur in de beveiligde rechtbank bij Schiphol. Nadat Wilders zijn aanhangers in maart 2014 beloofde ‘als het even kan ook wat minder Marokkanen’ te regelen, reageerde een deel van Nederland boos.

Binnen een paar dagen deden meer dan 6.000 mensen aangifte, het OM wil hem nu vervolgen voor het aanzetten tot haat en discriminatie. Wilders houdt vol dat hij met zijn uitspraken alleen criminele Marokkanen bedoelde en zegt dat hij zich vaker in soortgelijke bewoordingen heeft uitgelaten.

Laat Marokkanen kosten betalen
De benadeelde partijen eisen geldsommen, omdat ze schade zouden hebben geleden door de uitspraken van Wilders. De PVV-leider blijkt een tegenclaim te hebben ingediend: hij eist dat de partijen die hem voor de rechter slepen, de kosten voor die rechtsgang ophoesten. Advocaat Geert-Jan Knoops laat het aan de rechter om te bepalen hoeveel ze zouden moeten betalen.

Wel stelt hij een bedrag voor tot 1.150 euro per benadeelde partij, zo zou staan in een niet-openbaar document dat Knoops naar de rechtbank stuurde. Volgens dagblad Trouw gaat het om een bedrag tot 46.000 euro. Advocaat Lucien Nix, die de Raad van Marokkaanse Moskeeën bijstaat, noemt de eis ‘het meest bespottelijke wat ik ooit heb gehoord’.

‘Oneerlijk, politiek proces’
Wilders gaf al aan niet aanwezig te zullen zijn bij het proces, dat naar verwachting weken gaat duren. De PVV-voorman noemde het onderzoek naar zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken een ‘politiek proces, tegen de vrijheid van meningsuiting’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zijn advocaat Geert Jan Knoops had het tijdens een regiezitting ook over een oneerlijk proces, omdat een deel van de aangiften vals zou zijn. De Telegraaf meldde in maart dat mensen werden misleid en geïntimideerd om aangiften tegen de politicus in te vullen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.