nederland

‘Treitervlogger’ Ilgun wil excuses van Rutte: ‘Hij heeft vlogs niet eens gecheckt’

29 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Ismaïl Ilgun, de Zaanse vlogger die voor nationale ophef zorgde door zijn ‘hoodvlogs’, over hangjongeren in Poelenburg, is weer terug in de publiciteit. Hij heeft een contract aangeboden gekregen van een platenmaatschappij, en in een interview geeft hij aan ‘meer dan een treitervlogger’ te willen zijn.

Platenlabel ziet in ‘treitervlogger’ Zaandam ‘stem van een generatie’

Ilgun gaat als documentairemaker werken voor TopNotch, waar hij ‘aan nieuwe concepten zal werken’. De Turks-Nederlandse 19-jarige zegt: ‘Ik wil een documentaire maken. Over achterstandswijken. Hoe is het om daar te wonen, welke problemen hebben mensen.’

Kritiek onterecht en racistisch

In een interview met de Volkskrant zegt Ilgun dat de kritiek op zijn vlogs ‘puur racisme’ is. In de razend populaire video’s laat de Zaanse vlogger zien hoe hij naar de sportschool gaat en voor de plaatselijke supermarkt rondhangt met zijn vrienden. Maar de jongeren vallen ook mensen lastig, staan op politieauto’s en hebben een grote mond tegen lokale agenten.

Het commentaar komt vooral van ‘de media’ en bijvoorbeeld premier Mark Rutte, zegt Ilgun. Rutte noemde de jongens ‘tuig van de richel’ tijdens een vragenuurtje. ‘Ik zou graag een sorry van Rutte willen horen. Wat hij over mij heeft gezegd, is niet premierwaardig,’ vindt Ilgun. ‘Hij heeft niet eens mijn vlogs gecheckt.’

‘Niet de braafste jongens’

Hoewel Igun heeft aangegeven spijt te hebben voor zijn gedrag, is het vooral de schuld van de media en racisme dat veel Nederlanders boos reageerden op de ‘hoodvlogs’. ‘We zijn niet de braafste jongens, dat geef ik eerlijk toe, maar het wordt ook groter gemaakt dan dat het is. We hangen alleen. Overal waar wij komen, zeggen ze dat we voor overlast zorgen.’

2016-09-09 15:34:19 ZAANDAM - Burgemeester Geke Faber brengt een bezoek aan de Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg, naar aanleiding van problemen met hangjongeren de week. ANP OLAF KRAAKZaans ‘tuig van de richel’ sloopte buurthuis zelf

De Zaanse hangjongeren werden uitgenodigd op het praatprogramma Pauw om hun verhaal te doen. Daar bleven de meeste jongens met zonnebril op zitten en zeiden dat ze voor onrust zorgen omdat ze geen buurthuis hebben. Later bleek dat het buurthuis er wel was, maar volgens een vrijwilliger zijn de jongens verbannen omdat er sprake was van diefstal, vernieling en bekladding.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.