nederland

Krakende illegalen zijn enorme kostenpost voor Amsterdam

27 oktober 2016

De migranten die zich vestigden in kraakpanden in Amsterdam uit protest tegen het Nederlandse asielbeleid, hebben voor tonnen aan schade veroorzaakt. De activisten zijn uitgeprocedeerd en verbleven illegaal in Amsterdamse kraakpanden.

Sinds 2014 heeft de groep asielactivisten zeker 1,3 miljoen euro gekost, meldt De Telegraaf op donderdag. In september werden de krakers verjaagd uit hun onderkomen, een voormalig stadsdeelkantoor in Amsterdam aan de Pieter Calandlaan in Nieuw-West. Daar heeft de groep voor twee ton schade aangericht.

Daarnaast hebben ze gebruikgemaakt van bijvoorbeeld elektriciteit en moesten schoonmakers urenlang te werk om de boel op te schonen. Ook besteedt de politie en de gemeente veel geld aan mankracht om een oplossing te vinden voor het probleem.

‘We Are Here’

Het asielbeleid in Nederland zou ruimhartiger moeten zijn, volgens de groep, die zichzelf Wij Zijn Hier noemt (voorheen: We Are Here). Het gaat inmiddels om ongeveer 150 migranten die in 2014 nog werden opgevangen door de gemeente in een ‘vluchthaven’. Daar kregen de illegalen onderdak, eten en gerichte cursussen: het kostte Amsterdam uiteindelijk bijna een miljoen euro.

De groep is nu verhuisd naar een leeg kantoor in de Rijswijkstraat. Inmiddels zwerven de migranten al bijna vier jaar door Amsterdam. Het is niet duidelijk of het gaat om precies dezelfde formatie. Regelmatig sluiten kleine aantallen uitgeprocedeerden zich aan bij de groep, omdat ze niet terug willen of kunnen naar hun thuisland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.