nederland

Schiphol was mogelijk doelwit op dag van aanslagen Parijs

05 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Op de dag dat Parijs werd getroffen door een serie aanslagen, 13 november vorig jaar, waren twee handlangers van de terroristen van Brussel naar Amsterdam gereisd. Hun mogelijke doelwit: luchthaven Schiphol.

Het gaat om de 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de eveneens 23-jarige Syrische Zweed Ossama K, onthult de Franse krant Le Monde op basis van onderzoek van de Franse antiterreurdienst SDAT.

Op valse papieren naar Nederland

Ze kwamen op valse papieren met een Eurolines-bus naar Nederland. Volgens de Franse justitie horen ze bij de organisatie die achter de aanslagen in Parijs zou zitten. Daarbij werden 129 mensen vermoord. De meeste dodelijke slachtoffers waren te betreuren in theaterzaal Bataclan.

Volgens de Volkskrant zei Ossama K. aanvankelijk een hotelkamer in Amsterdam te hebben gereserveerd, maar later te hebben aangegeven dat hij samen met Sofien K. nog diezelfde dag naar Brussel is teruggekeerd. Het is vooralsnog onduidelijk of de twee mannen in beeld waren bij de inlichtingendienst.

Terreuralarm in Brussel woensdag. Een man die twee agenten aanviel met een steekwapen blijkt…lees meer >
2016-10-05 15:28:16 BRUSSEL - De politie in Brussel heeft het Noordstation weer geopend en groen licht gegeven voor hervatting van het treinverkeer. Het station en het ernaast gelegen Portalisgebouw, waar het Brusselse Openbaar Ministerie huist, werden ontruimd na een bommelding. ANP JONAS ROOSENS

Gevonden in een vuilnisbak

Dat de terroristen Schiphol in het vizier hadden, zou blijken uit bestanden op een computer die eind maart, een dag na de aanslagen in Brussel, in een vuilnisbak in Schaarbeek lag – een gemeente die deel uitmaakt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een van die bestanden had de titel ‘Schiphol-groep’, een andere ‘Metro Groep’ – een mogelijke verwijzing naar het terreurcommando dat toesloeg in de Brusselse ondergrondse op 22 maart.

De naar Nederland gereisde verdachten werden op hetzelfde moment opgepakt als Salah Abdeslam – die betrokken was bij de aanslagen in Parijs – en Mohamed Abrini – die bekend werd als ‘de man met het hoedje’. Sofien A. bevond zich op het moment van de arrestatiegolf in de schuilplaats van Abdeslam in Molenbeek, en kon dus in de kraag worden gevat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.