Tonnen aan wachtgeld voor stelende burgemeester Ommen

05 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Ahne in een campagnefilmpje. Foto: YouTube

Marc-Jan Ahne (D66), de voormalige burgemeester van Ommen (Overijssel), krijgt de komende twee jaar gewoon wachtgeld. Dat hij opstapte nadat hij werd betrapt op het stelen van geld, maakt niets uit.

De begroting van de gemeente Ommen voor 2017 toont aan dat voor volgend jaar en het jaar erna 83.000 euro is gereserveerd voor het wachtgeld van de voormalige burgemeester. Dat meldt De Stentor. Over 2016 krijgt Ahne zelfs 116.000 euro salaris. In totaal kost de vertrokken burgemeester de stad maximaal 276.000 euro.

Hij heeft recht op drie jaar en drie maanden wachtgeld, maar de aanleiding voor zijn vertrek maakt dat ‘salaris’ controversieel. Ahne stapte in mei 2015 op, nadat hij was betrapt op het stelen van contant geld van een kledinggroothandel in Ommen. Het zou gaan om een bedrag van rond de vijfhonderd euro: Ahne werd op heterdaad betrapt.

Mogelijke inkomsten zullen worden verrekend met wachtgeld
De burgemeester kreeg een boete en hoefde zich niet voor een rechter te verantwoorden. Wel stapte hij op. Dat leidde destijds tot kritiek van andere lokale politici. Ahne werd eerder als wethouder in Deventer al betrapt op het stelen van verfkwasten.

Sinds het begin van dit jaar heeft Ahne een adviesbureau. Als hij daarmee inkomsten vergaart, zal het wachtgeld daarmee worden verrekend. Het is niet bekend of dat nu al het geval is, want Ahne wil niet reageren op de commotie.

Weer ophef rond wachtgeld
Het is niet de eerste keer dat de wachtgeldregeling in opspraak komt. Recentelijk waren er kwesties rond de Groningse oud-burgemeester Peter Rehwinkel, CDA-politicus Kathleen Ferrier en D66-Kamerlid Wasilla Hachchi. Toch wil de Tweede Kamer de regels niet aanpassen.

Hachchi legde plotseling haar werk in Den Haag neer om voor het campagneteam van Hillary Clinton te werken. ‘Ik moet aannemen dat het betaald werk is,’ zei D66-leider Alexander Pechtold die net zo verrast leek als de rest van Nederland.