nederland

Slechts twee verdachten schuldig aan moord Visser en Severein

27 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Een Spaanse juryrechtbank heeft de 39-jarige Spanjaard Juan Cuenca en de 62-jarige Roemeen Valentin Ion schuldig verklaard aan de moord op Ingrid Visser en Lodewijk Severein in 2013. Toch zijn de nabestaanden niet blij: twee andere verdachten werden niet schuldig bevonden.

De jury achtte het donderdag bewezen dat de twee mannen een grote rol hebben gespeeld in de moord van de volleybalster en haar partner. Twee anderen, de Roemeen Constantin Stan en de Spanjaard Serafín de Alba, worden niet verantwoordelijk gehouden voor de moord. Over de strafmaat is nog niets bekend, dat is aan de rechter. Het OM eist driemaal 50 jaar celstraf.

Zakelijk conflict eindigt in brute moord
Visser (35) en Severein (57) verdwenen in mei 2013 plotseling van de aardbodem. Bijna twee weken na hun verdwijning werden de ernstig verminkte lijken van Visser en Severein opgegraven in een afgelegen citroenboomgaard bij Alqueriás, aan de Spaanse oostkust.

Juan Cuenca, manager bij een volleybalteam uit Murcia waar Visser een tijdlang voor uitkwam, was direct de hoofdverdachte. Het team was failliet gegaan en had grote schulden, onder meer bij Visser. De juryleden achten nu bewezen dat Cuenca het brein was achter de dubbele moord. Hij zou de twee Roemenen voor enkele duizenden euro’s hebben ingehuurd om de moorden uit te voeren.

Een van de Roemenen gaf daden toe
Dat deden ze in een vakantiewoning in de buurt van Murcia. De stoffelijke resten werden in zakken gedaan en begraven in een boomgaard. Constantin Stan was weliswaar een van de twee Roemenen, maar zou ‘alleen’ medeplichtig zijn aan het in stukken snijden van de lichamen. Ion gaf in oktober zijn daden toe, maar ontkende dat hij door Cuenca was betaald. ‘Ik ben niet betaald om ze te vermoorden’, zei Ion. ‘Het liep gewoon zo.’ De jury geloofde dat verhaal niet.

De uitspraak leidde tot veel ophef in de rechtszaal. Nabestaanden noemen het ‘volstrekt onbegrijpelijk en uiterst teleurstellend’ dat Stan alleen ‘verhulling’ wordt verweten en dat de eigenaar van de boomgaard zelfs helemaal vrijuit gaat. De families zeggen te verwachten dat het OM sowieso in hoger beroep gaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.