nederland

Rutte: Rusland moet stoppen met ‘onzin verspreiden’ over MH17

01 oktober 2016

Rusland moet stoppen met ‘het verspreiden van onzin over dit onderzoek,’ zegt premier Mark Rutte over de Russische reactie op de onderzoeksresultaten van MH17. De Nederlandse ambassadeur in Moskou zal maandag volgens hem deze boodschap overbrengen.

‘Het betwijfelen van de onafhankelijkheid accepteren we niet,’ zegt Rutte tegen NOS.

BUK-raket

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten dat de Nederlandse ambassadeur Renée Jones-Bos op gesprek moet komen. Vrijdagmiddag riep minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur Alexander Sjoelgin al op het matje vanwege de Russische kritiek op de resultaten van het Joint Investigation Team, die afgelopen woensdag werden gepresenteerd. Daaruit bleek dat de BUK-raket die werd gebruikt om vlucht MH17 neer te halen, werd afgevuurd vanuit een gebied in Oost-Oekraïne dat onder controle stond van de pro-Russische rebellen.

Volgens Koenders zal de ambassadeur aandringen op samenwerking met Rusland om Resolutie 2166 van de VN-Veiligheidsraad ten uitvoer te brengen. ‘De boodschap was en zal glashelder zijn’, zegt de minister.

‘Vooringenomen en politiek gemotiveerd,’ was het Russische oordeel over de eerste JIT-conclusies. Het Russische ministerie van Defensie zei ook te twijfelen aan de objectiviteit van het onderzoek. Er zijn nog nooit Russische luchtafweersystemen de grens met Oekraïne gepasseerd, aldus het ministerie. De Russen hekelen het feit dat hun eigen data niet is meegenomen, terwijl er wel gebruik is gemaakt van Oekraïense informatie.

Rusland wil eigen verhaal doen

Rusland wil naar eigen zeggen de Nederlandse ambassadeur vertellen waarom Rusland niet instemt met de conclusies over de oorzaak van de ramp. Het onderzoek is volgens een woordvoerder door de ‘gebruikte onderzoeksmethodes’ verkeerd uitgepakt.

Rutte zegt op zijn beurt dat Nederland het gesprek zal gebruiken om duidelijk te maken dat Rusland de onafhankelijkheid van het onderzoek niet in twijfel moet trekken. ‘Wij verwachten nu van de Russen dat ze meewerken aan het verdere proces. Het verspreiden van onzin over de kwaliteit van het onderzoek moet stoppen,’ aldus de premier.

Rutte zelf zat in Zuid-Korea op het moment dat de gegevens gepresenteerd werden. Volgens Rutte is de ‘volgende stap’ dat de daders in beeld komen, en dat die dan ook berecht gaan worden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.