#TK2017

Rutte presenteert ‘rechts en persoonlijk’ plan voor Nederland

07 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte publiceert naast het programma van zijn partij VVD ook een persoonlijk verkiezingsplan. Op twee pagina’s in het AD schrijft de premier over zijn visie op de toekomst van Nederland.

Naast zijn standpunten over belangrijke verkiezingsthema’s zoals zorg en pensioenen, laat hij ook merken dat Rutte en de VVD weer een rechtse koers willen inslaan. In het interview in AD en zijn eigen verkiezingsplan geeft hij aan de Nederlandse identiteit te beschermen, en harder te willen optreden tegen de ‘bedreiging van onze veiligheden’.

‘Weg met het oude integratiebeleid’

‘Als het aan mij ligt, waait er een andere winde de komende jaren. Weg met het integratiebeleid van de afgelopen dertig jaar en door op de weg zoals we die onder dit kabinet zijn ingeslagen. We gaan strakker normeren,’ aldus de premier. ‘Mijn boodschap aan vluchtelingen of derde generatie Turken of Marokkanen die moeite hebben met ons land, is: maak de afweging of je hier wilt blijven.’

De VVD sprak zich de afgelopen weken vaker uit tegen de politieke islam en de problemen onder migranten, waarschijnlijk ook uit angst voor de groeiende populariteit van de PVV. Vooral het beschermen van Nederlandse normen en waarden tegen negatieve gevolgen van bijvoorbeeld de migratiestroom en het gefaalde integratiebeleid is belangrijk voor Rutte. ‘Wie onze vrijheid misbruikt, krijgt met de overheid te maken.’

De premier onderstreepte ook de ‘stevige basis’ die het kabinet de afgelopen jaren heeft gelegd. Rutte hoopt naar eigen zeggen dat de VVD ‘de basis die er ligt kan versterken’, als het weer deel uitmaakt van een coalitie.

De Rutte-partij

Met het ‘persoonlijke verkiezingsplan’ zet de premier en zijn partij Rutte weer neer als optimistisch boegbeeld van de VVD. Hoewel zijn verkiezingsprogramma steeds meer raakvlakken heeft met dat van de PVV, zet hij Geert Wilders juist neer als ‘pessimist’, terwijl hij zichzelf graag ziet als een persoon die ‘weinig talent heeft voor depressie en somberheid’.

Toch blijft Rutte volhouden dat het niet gaat om een ‘premiersplan’. De focus moet volgens de VVD’er liggen op het Nederland van de ‘koppige optimisten’, en de bescherming van de Nederlandse identiteit. ‘Ik snap ook echt de boosheid, onvrede en zorgen die ik zie in ons land. Daar wil ik dus ook iets aan doen. Maar waar ik niets mee heb zijn de schreeuwers aan de zijlijn.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.