nederland

PvdA: belastingen omhoog om zorg ‘goedkoper’ te maken

14 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Partij van de Arbeid (PvdA) wil de belastingen met 1 procent verhogen, om zo de afschaffing van het eigen risico in de zorg te kunnen betalen. Het plan is een nieuwe poging om te nivelleren en de zorg voor lage inkomens goedkoper te maken.

Het afschaffen van het eigen risico, nu minimaal 385 euro per jaar, staat hoog op de agenda van de PvdA. Kamerlid Henk Nijboer onthult vrijdag in De Telegraaf hoe dat moet worden betaald: door alle schijven van de inkomstenbelasting met 1 procent te verhogen. De inkomsten daarvan, zo’n 4 miljard euro, moeten genoeg zijn om afschaffing van het eigen risico te bekostigen.

Rijken moeten meer betalen voor zorg
In feite is de maatregel een nieuwe poging tot nivelleren, geeft Nijboer toe, want rijkere Nederlanders betalen dan in alle vier schijven hogere belastingen. Indirect zullen ze meer gaan betalen voor zorg dan diegenen die een lager loon hebben en dus maar in bepaalde belastingschijven terechtkomen.

Nijboer noemt dat ‘een eerlijke keuze’. ‘Gezonde mensen moeten juist solidair zijn met zieken.’ Hij zegt te denken dat er ‘maatschappelijk veel draagvlak voor is’. Nederlanders met een laag inkomen krijgen nu al zorgtoeslag, waardoor ze (vrijwel) geen zorgpremie hoeven te betalen.

Andere partijen blijven vaag over financiën
Veel andere partijen, de PVV, 50 Plus, SP en CDA, willen ook af van het eigen risico in de zorg. PVV wil eerst een verlaging van 100 euro bewerkstelligen, ook door middel van een belastingmaatregel. De partij zegt de expat-regeling af te zullen schaffen, die inhoudt dat buitenlandse werknemers over de eerste 30 procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen.

Bij andere partijen is het onduidelijk hoe ze de ingreep willen bekostigen. SP-leider Emile Roemer kondigde wel een aantal vage plannen aan, om bijvoorbeeld ‘de bureaucratie in de zorg’ aan te pakken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.