buitenland

Politie heeft nakijken: Nederlandse Marokkanen roven Duitse banken leeg

27 oktober 2016

De Duitse grensprovincies worden geteisterd door een bende die dit jaar al meer honderd plofkraken wist uit te voeren. De politie maakt jacht op Nederlanders van Marokkaanse afkomst, maar loste slechts een kwart van de zaken op.

De afgelopen maanden werd melding gedaan van meer dan 110 plofkraken in Noordrijn-Westfalen, zo’n dertig in Nedersaksen en meer dan 24 in Brandenburg. Daarmee zijn de aantallen van het hele vorige jaar ver overtroffen. De Duitse politie zegt een grote groep Nederlandse Marokkanen uit de regio Utrecht in het vizier te hebben.

Gerlof Leistra in 2014 over criminaliteit onder Marokkaanse Nederlanders: Jonge Marokkanen moorden voor merkkleding

Nederlandse ‘Audi-bende’ gaat professioneel te werk
De Nederlanders met Marokkaanse roots staan bekend om hun liefde voor snelle auto’s en worden door de politie de ‘Audi-bende’ genoemd. Ze wijken af naar Duitse grensprovincies, nu het in Nederland, België en Frankrijk moeilijker is gemaakt om pinautomaten open te breken.

‘Dit is de moderne versie van een bankoverval,’ aldus minister in Noordrijn-Westfalen Ralf Jäger (SPD) woensdag, die toegeeft dat het uiterst lastig is om de daders te pakken. De werkwijze van de criminelen: ze rijden ’s nachts naar een geldautomaat, vullen die met gas en laten de automaat ontploffen. Ze stoppen het geld binnen een paar minuten in zakken en dozen en vluchten met snelheden tot 250 kilometer per uur naar de Nederlandse grens.

De Audi-bende wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan honderd plofkraken, zoals deze in Meppen. Foto: EPA

Levensgevaarlijke acties op de Duitse snelwegen
Dat loopt niet altijd goed af. De afgelopen maanden zijn verscheidene daders overleden bij verkeersongelukken. Zo botste een Audi in maart rond Emsland op een vrachtwagen en crashte de auto tegen een boom. Een man uit Utrecht overleed ter plekke, twee anderen raakten zwaargewond. De politie vond een vuilniszak vol met geld in de auto. Ook wisten de Duitse autoriteiten de afgelopen maanden een handvol Nederlandse criminelen op te pakken.

Vooralsnog wist de politie slechts bij een kwart van alle plofkraken de daders te vinden. Om de bende definitief te stoppen heeft de Duitse politie een speciale onderzoekseenheid opgericht. Daarbij krijgen ze ook hulp van Nederlandse politie, die veel van de daders kent.

Bende van familieleden en mensen die elkaar hebben leren kennen op straat
Een woordvoerder van de Nationale Politie zegt tegen het Duitse tijdschrift Focus dat veel van de criminelen familieleden zijn, terwijl anderen elkaar op straat hebben leren kennen. Het zijn vrijwel uitsluitend mannen tussen de 20 en 30 jaar. De bende begon met het plegen van kleine misdaden, maar richtte zich op steeds grotere doelen.

Politici in Noordrijn-Westfalen vinden dat Duitse banken in het vervolg beter hun best moeten doen om geldautomaten te beschermen tegen plofkraken. Tot oktober is er al 2,8 miljoen euro aan schade veroorzaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.