nederland

GeenPeil start actie: stem niet op ‘verraders’ vanwege Oekraïne

31 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

GeenPeil, een van de actiegroepen achter het initiatief tot het Oekraïne-referendum, begint een campagne tegen politieke partijen ‘die de democratie hebben verraden’. De reden: het feit dat premier Mark Rutte (VVD) meer tijd krijgt om een oplossing te bedenken voor het EU-associatieverdrag met Oekraïne.

GeenPeil wil mensen overhalen om bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart niet te stemmen op VVD, PvdA of D66 of op andere partijen die medeplichtig zijn aan het negeren van de uitslag, aldus de aankondiging.

‘We laten ons niet piepelen’

‘Meer dan een half jaar na 6 april wachten we nog steeds op een antwoord op de uitslag. GeenPeil laat zich niet piepelen. Het wordt tijd voor een voorjaarsoffensief. We gaan opnieuw campagne voeren.’ De actiegroep wil de verkiezingen ‘vacuümbombarderen met het verhaal van de verraden democratie’, klinkt het. In april stemde een ruime meerderheid in een raadgevende volksraadpleging tegen het verdrag. Maar de opkomst was een schamele 32 procent, maar net genoeg voor een geldige uitslag. De opkomstdrempel lag namelijk op 30 procent.

De Tweede Kamer wilde voor 1 november een reactie van het kabinet op de uitslag van het referendum. Na onderhandelingen met oppositiepartijen zoals D66 krijgt Rutte nu langer de tijd krijgt een antwoord te formuleren – terwijl het juist Alexander Pechtold zelf was die tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen met een motie kwam waarin Rutte een deadline werd gesteld.

GeenPeil wil de campagne financieren middels een crowdfund-actie, zodat de ‘oorlogskas’ voldoende is gespekt om een paar miljoen mensen over te halen niet op de ‘democratieverraders’ te stemmen. Hun alternatief? Bijvoorbeeld PVV of VNL onder leiding van Jan Roos – een van de hoofdrolspelers in de aanloop naar de volksraadpleging in april. ‘Nee=nee’, vindt VNL. Een uitnodiging voor een overlegronde met de oppositie kreeg de partij dan ook niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.