Welke migranten zorgen voor meeste overlast in azc’s?

06 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Migranten in Nijmegen Foto: ANP

Noord-Afrikanen wier asielaanvraag zo goed als zeker wordt afgewezen, zorgen voor veel overlast in asielzoekerscentra. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) geeft aan dat vooral Algerijnen en Marokkanen een ‘zeer overlastgevende groep’ vormen.

Waar bijvoorbeeld Syrische immigranten een vastberaden mentaliteit hebben en zich goed gedragen, hopend op een verblijfsvergunning, geldt dat niet voor andere groepen, meldt de Telegraaf. Veel Noord-Afrikaanse migranten weten dat hun asielaanvraag toch wordt geweigerd.

Jonge, kansloze migranten zorgen voor onrust

Negatief gedrag kan invloed hebben op de asielaanvraag. Daarom gedragen veel asielzoekers zich keurig, maar de lastpakken zijn vaak de migranten die toch geen indruk moeten maken tijdens het asielproces. De incidenten rond azc’s worden vooral veroorzaakt door jongere migranten, blijkt uit eerder gepubliceerde gegevens van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Het COA registreerde 9.166 meldingen. In 2.803 gevallen ging het om geweld en agressie, zoals schoppen en slaan. Er werd 813 keer aangifte gedaan voor zaken waar asielzoekers bij betrokken waren. 502 keer ging dat over geweld. Andere meldingen gingen om zaken als diefstal en fraude (199 keer), mensenhandel (17) en verkeersovertredingen (47).

Veel Marokkanen en Algerijnen ‘verpesten het voor anderen’, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Toch gaat het uitzetten naar deze veilige landen niet zo makkelijk. Vooral Marokko werkt tegen tijdens het uitzettingsproces.

Toenemend aantal Marokkaanse migranten

Het aantal Marokkaanse migranten neemt bovendien weer toe in Nederland. Het gaat waarschijnlijk vooral om economische migranten.  Volgens de Wereldbank is de economische situatie in Marokko relatief instabiel.

‘De reden voor de oversteek? De Europese droom,’ gaf mensenrechtenactivist Chakib el Khayari vorig jaar. ‘Pas als ze echt asiel aanvragen, worden ze eruit gepikt. Maar dat doen de meesten niet. Ze hopen op een regularisatie, of hopen te trouwen met een Europeaan. Of ze duiken de illegaliteit in.’