nederland

Zo reageert Nederland op Rutte bij Zomergasten

04 september 2016Leestijd: 3 minuten

Mark Rutte was zondagavond de laatste gast van het Zomergasten-seizoen. Zo’n zes maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, werd de premier drie uur lang aan de tand gevoeld door Thomas Erdbrink.

2016-06-29 00:00:00 BRUSSEL - Premier Mark Rutte staat de pers te woord na afloop van de bijeenkomst van de Europese Raad. ANP JONAS ROOSENSBrussel-correspondent Jelte Wiersma over de premier: ‘Net als voorgangers heeft Rutte geen EU-agenda. Helaas’

Bijna een miljoen Nederlanders keken naar het programma. Maar niet iedereen had het gevoel dat de ‘gratis zendtijd’ van Rutte helemaal eerlijk was. Veel kijkers hekelden het feit dat de premier drie uur de tijd kreeg zijn partij en zijn beleid te verdedigen. De Zomergasten-aflevering kwam slechts een week na de excuses van Rutte over zijn gebroken verkiezingsbelofte en de aankondiging dat hij zich opnieuw verkiesbaar stelt.

Zeker het feit dat het programma op de publieke omroep werd uitgezonden, vonden veel Nederlanders pijnlijk: ‘Toch handig zo’n publieke omroep waar je een hele avond VVD-propaganda kan spuien op kosten van de belastingbetaler,’ aldus een kijker op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

 

Ook kreeg Rutte kritiek op zijn opmerkingen over de Partij van de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders. Enerzijds noemde hij het omstreden partijprogramma van de PVV in strijd met de rechtsstaat. Toch wil hij samenwerking met de partij niet uitsluiten. Volgens analisten en critici op sociale media hoopt Rutte daarmee de PVV-kiezer naar zijn VVD te lokken. De VVD bedankte iedereen via Twitter na afloop van het programma voor het kijken.

De premier ziet Wilders wel als zijn grootste politieke tegenstander. Na lang nadenken zei Rutte: ‘Hij is een wegloper.’ Bepaalde problemen die de PVV aankaart in het partijprogramma, werden totaal niet genoemd. Het gesprek tussen Erdbrink en Rutte ging wel even over asiel en de migratiestroom, maar terreur en de radicale islam werden niet besproken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Rutte sprak zich wel uit over de Turkse inmenging in Nederland. Over de Nederlandse Turken die een NOS-cameraploeg aanvielen tijdens protesten naar aanleiding van de mislukte coup in Turkije, zei hij: ‘Mijn eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op!’ Het gaat volgens de premier wel vooral om een minderheid van de Turken in Nederland, die met twee benen buiten de maatschappij staat, hij vindt dat het merendeel goed is geïntegreerd.

Nederlandse columnisten waren overigens zeer kritisch over Rutte: ‘Een avond lang op de buis, ontspannen in hemdsmouwen, is gunstig voor een lijsttrekker,’ aldus Trouw. ‘De campagnestrategen van de VVD hebben ongetwijfeld meegedacht over de keuzes van Rutte in het besef dat belangrijk is wat een politicus wil met het land maar ook hoe aan het imago kan worden gepoetst.’

De Volkskrant hekelde het ‘gebrek aan diepgang’. ‘Wie iedereen tevreden wil stellen, doet niemand een plezier,’ aldus de journalist. ‘Misschien moet dat de conclusie van deze avond Rutte zijn: staak het zoeken naar een diepere laag.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.