nederland

Wie protesteren tegen komst Netanyahu in Nederland?

06 september 2016

De komst van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de woede aangewakkerd van bepaalde organisaties in Nederland. Een aantal groeperingen is van plan dinsdag en woensdag te protesteren tegen het overleg tussen Nederland en Israël.

2016-03-11 03:45:33 A young member of the liberal Jewish religious group Women of the Wall wears a "Tallit", a traditional Jewish prayer shawls for men, as she reads from a Tora scroll at the Western Wall in Jerusalem’s Old City, on March 11, 2016, marking Rosh Hodesh Adar B (first day of the Jewish month). / AFP PHOTO / GALI TIBBONLees ook het verhaal over de ‘vrouwen van de muur’, die botsen met tradities en wetten in Israël 

De jongerengroep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina heeft een protest aangekondigd. ‘Door het bezoek wordt ook het Nederlandse parlement besmeurd met het bloed dat kleeft aan de handen van de Israëlische premier,’ aldus de activisten tegen Omroep West.

Pro- en anti-Israëlische uitlatingen

Het maakt deel uit van het anti-Israëlische gevoel dat groeiende is onder bepaalde groepen jongeren in Nederland. Vorig jaar kwam aan het licht dat een verontrustend deel van de Nederlandse moslimjongeren zeer negatief denkt over Joden en er in veel gevallen zelfs sprake is van sterke antisemitische denkbeelden. Aan de andere kant wordt Netanyahu ook verwelkomd door veel mensen. Op Facebook heeft een aantal Nederlanders zich verzameld om ‘een warm welkom voor premier Netanyahu’ te regelen. Ook kwam er eerder dit jaar verzet tegen de beweging die Israël wil boycotten.

Tijdens een reportage kregen journalisten van NPO Radio 1 ook te horen dat in bepaalde delen als Den Haag, zoals de Schilderswijk, Netanyahu niet als welkom wordt beschouwd. In de grotendeels islamitische wijken riepen jongeren vooral van een afstand: ‘Joden zijn sowieso niet welkom in onze wijk. Joden moet je doden.’

Vredesovereenkomst tussen Israël en Palestijnen

Overigens is Netanyahu in Nederland om te praten over een eventuele vredesovereenkomst. Nederland sprak vorig jaar met de controversiële Palestijnse leider Mahmoud Abbas, nu is het woord aan Israël. De leider heeft volgens internationale media ook aangegeven te willen praten met Netanyahu. Het zou gaat om een meeting in Moskou, onder toeziend oog van de Russische president Vladimir Poetin. Maar volgens de Times of Israël hebben Palestijnse woordvoerders gezegd dat Abbas helemaal niet rond de tafel wil.

Nederland hoopt vredesoverleg te regelen en stelt zich op als bemiddelaar tussen de partijen, maar dat lijkt maar niet te lukken. Het laatste publieke overleg tussen Netanyahu en Abbas had plaats in 2010. Rusland, Nederland en andere landen hopen nu met een reeks initiatieven, de partijen weer betrekken bij de besprekingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.