nederland

Na arrestatie komt vlogger Zaandam met excuses voor ‘dom gedrag’

22 september 2016Leestijd: 2 minuten

In een warrig bericht op Facebook heeft Ismail Ilgun, de beruchte vlogger uit Zaandam, een poging gedaan zijn excuses aan te bieden. Hij erkent ‘fouten te hebben gemaakt’ en belooft beterschap.

De 19-jarige vlogger kwam de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws door de opruiende video’s die hij online zette. Daarin werd de politie in de wijk Poelenburg geschoffeerd, werden omwonenden geïntimideerd en werd opgeroepen tot geweld. In één video zijn hangjongeren te zien die zwaaien met een stroomstootwapen en een boksbeugel.

Nadat een cameraploeg van Hart van Nederland werd lastiggevallen, kwam er landelijk kritiek op de gemeente Zaandam. Zelfs premier Mark Rutte (VVD) bemoeide zich met de kwestie en noemde Ilgun en zijn vrienden ‘tuig van de richel’. De politie kreeg meer bevoegdheden om in te grijpen en arresteerde Ilgun en 14 anderen.

‘Excuses voor iedereen die is beledigd’
Op Facebook doet de vlogger in een lang betoog een poging uit te leggen dat hij spijt heeft. ‘Ik beken dat ik dom gedrag heb getoond en bepaalde dingen online heb gezet die beter niet konden,’aldus Ilgun.

‘Maar dit had nooit zover moeten komen. We hebben fouten gemaakt die we konden vermijden, maar die zijn eenmaal gebeurd. Als je er maar van leert en ik heb er zeker van geleerd.’ Daarna schrijft hij:  ‘Voor iedereen die is beledigd hierbij my apologize’.

Toch stopt hij niet met zijn vlogs
Ilgun schrijft dat hij vier dagen in de cel heeft gezeten en een gebiedsverbod kreeg opgelegd. Hij mag niet in de omgeving van de beruchte Vomar-supermarkt komen, waar vaak groepen Turks-Nederlandse jongeren hangen. Ook werden zijn telefoon en laptop afgepakt en werd hem aangeraden niets meer op social media te plaatsen.

Toch zegt Ilgun dat hij doorgaat met zijn vlogs. ‘Ik stop nooit, al halen ze de betalingen weg.’ De politie verdenkt hem van het aanzetten tot geweld. Het Openbaar Ministerie beslist later of hij en 14 anderen worden vervolgd voor hun gedrag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.