#Turkije

Turkse Rotterdammer eerste arrestant na coup

05 september 2016Leestijd: 2 minuten

Na weken van onrust door de mislukte staatsgreep in Turkije, is de eerste arrestatie in Nederland een feit. Een 42-jarige Rotterdammer is maandagochtend opgepakt en de politie verwacht meer aanhoudingen.

Na de staatsgreep loopt de spanning op, ook onder Turkse Nederlanders. Er was sprake van kliklijnen, angst voor Turkse agenten en vooral spanning op scholen. Hoewel het aantal aangiften opliep, waren nog veel Turken bang melding te maken van bedreiging of discriminatie, uit angst voor de regering in Ankara.

Problemen vooral in Rotterdam

Vooral in Rotterdam, waar zo’n acht procent van de bevolking Turks is, zorgen de spanningen voor problemen. Daar is dan ook de eerste persoon gearresteerd. De Turkse Rotterdammer wordt onder meer verdacht van opruiing, belediging, bedreiging, haatzaaien en vernieling naar aanleiding van de staatsgreep.

Naar verwachting volgen meer arrestaties. ‘Er speelt van alles in de Turkse gemeenschap en dat leidt tot spanning. Zo houden ouders bijvoorbeeld kinderen van school en worden er bedrijven geboycot,’ aldus Peter Slort, binnen het korps verantwoordelijk voor de landelijke aanpak van Turkse spanningen. ‘Het blijkt voorlopig bij bedreigingen te blijven,’ zegt Slort tegen persbureau ANP. ‘Ze worden in weinig gevallen uitgevoerd.’

Intimidatie en bedreigingen

2016-07-16 16:16:25 ROTTERDAM - Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. ANP MARTEN VAN DIJLMeer aangiften, kliklijnen en angst voor agenten: zo loopt de spanning op onder Turkse Nederlanders

Een groot deel van de Nederlandse Turken is sterk verdeeld. Het lijkt of zij een kant moeten kiezen: die van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, of die van prediker Fethullah Gülen, die wordt verdacht achter de coup te zitten. Op scholen in Nederland die zouden zijn verbonden aan het Hizmet-netwerk van Gülen, lopen de spanningen op: aan de Turkse politie zouden namen van leerlingen, ouders en docenten die niet trouw zijn aan Erdogan worden doorgespeeld.

Uit cijfers van antidiscriminatiebureaus blijkt dat vooral Turken in Rotterdam worden geïntimideerd en bedreigd. Van de tachtig meldingen die recentelijk werden gedaan, kwamen bijna zeventig uit die regio. Turkse Nederlanders die toch bang zijn aangifte te doen, bijvoorbeeld uit angst voor Erdogan steunende politieagenten, kunnen ‘geheime aangifte’ doen, meldt de Nationale Politie. Normaal gesproken zijn aangiftes voor iedereen binnen de politie zichtbaar in het systeem. Maar een afgeschermde aangifte kan alleen worden geraadpleegd door de agent die aangifte heeft opgenomen, en het rechercheteam dat het moet onderzoeken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.