nederland

Turkije op teentjes getrapt na Rutte bij Zomergasten

06 september 2016Leestijd: 2 minuten

Turkije heeft geen goed woord over voor het optreden van premier Mark Rutte (VVD) in het tv-programma Zomergasten, zondag. In een verklaring van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat de opmerkingen over Nederturken ‘ongepast’ zijn.

Een woordvoerder van Rutte laat tegen persbureau ANP weten dat de premier bij zijn woorden blijft, en dat de Turkse verklaring ‘voor kennisgeving’ is aangenomen. Wat werd er zondagavond precies gezegd?

Rutte fel over filmpje NOS

Rutte liet een filmpje zien waarop NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk wordt gemaakt door demonstrerende Turkse Nederlanders. Die waren samengekomen voor het Turkse consulaat om te protesteren tegen de staatsgreep in Turkije op 15 juli. Een man kwam intimiderend in beeld en zei tegen Bas dat hij moest oprotten. Rutte reageerde tegenover Zomergasten-presentator Thomas Erdbrink fel.

‘Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op.’ De premier zei dat het grootste deel van de Turkse Nederlanders overigens goed is geïntegreerd, maar ook dat een minderheid – die hij ‘Turken in Nederland’ noemt – met twee benen buiten de maatschappij staat.

Opmerkingen zijn ‘premier-onwaardig’

Ankara, dat nu voor de zoveelste keer de lange arm uitstrekt naar Nederland, vindt de opmerkingen van Rutte ‘premier-onwaardig’ en ‘misplaatst’. Het is niet goed te keuren dat een journalist werd aangevallen, is te lezen in de verklaring op de website van het ministerie, maar ‘het past een premier niet om zo te generaliseren’. ‘In Europa zien we steeds meer haat tegenover buitenlanders en meer demonstraties.’

‘In deze periode kunnen dit soort uitlatingen de gezamenlijke inspanningen die zowel Nederland als Turkije heeft gedaan om Turkse Nederlanders goed te laten integreren, schaden.’ Opnieuw klinkt de veelgehoorde klacht dat bevriende landen na de ‘heldhaftig’ neergeslagen putsch maar weinig steun bieden. ‘We hadden wel meer verwacht.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.